САУ Archer можуть надійти в Україну / фото wikipedia.org

Шведські самохідні гаубиці Archer будуть поставлені Україні в кількості 12 штук. Правда, терміни поставки поки залишаються невідомими. Про це пише oruzjeonline.com.

Видання зазначає, що шведський уряд вже деякий час розглядає можливість передачі Україні гаубиць Archer. В даний час на озброєнні самої Швеції знаходиться 48 цих САУ, але половина з них "зайві".

Кілька років тому Норвегія замовила для себе 24 гаубиці Archer, але потім скасувала це замовлення і купила корейські гармати. Тоді призначені для норвежців гаубиці були закуплені шведською армією.

Відео дня

Як пише видання, Україна, ймовірно, отримає 12 систем Archer. Таку цифру раніше називали в Міністерстві оборони Швеції, про неї ж говорять аналітики. Однак терміни поки незрозумілі, оскільки спершу доведеться навчити українських артилеристів для роботи зі шведськими гаубицями. 

Військова допомога Швеції

З перших днів російського вторгнення Швеція надає Україні фінансову та військову підтримку. Так, на початку березня 500 млн шведських крон були перераховані на потреби ЗСУ.

Крім того, шведи поставляли і безпосередньо самі озброєння - протикорабельні ракети, гранатомети і стрілецьку зброю.

У жовтні у Швеції заговорили про можливу передачу САУ Archer в Україну. Днями шведський міністр закордонних справ підтвердив плани поставки гаубиць, але ні строки, ні кількість не назвав.

Вас також можуть зацікавити новини: