Швеція готується передати Україні САУ Archer / фото – Försvarsmakten

Військовий експерт та головний редактор Defence Express Олег Катков заявив, що САУ Archer, які Швеція готується передати Україні, є одними з найновіших, найреволюційніших САУ в принципі. Ці установки абсолютно автоматизовані.

Як зазначив Катков в ефірі Апостроф TV, при роботі з цими САУ екіпаж торкається снарядів лише при закладанні їх в автомат заряджання.

"До складу екіпажу САУ входить, якщо я не помиляюся, лише троє людей - командир, навідник і водій. Екіпаж не має справу з боєприпасами, крім закладання їх в автомат заряджання", – додав він.

Відео дня

За словами експерта, ці САУ було створено безпосередньо за концепцією контрбатарейної боротьби та ведення бою за принципом маневр – вогонь – маневр. Це озброєння може вийти на позицію, здійснити серію з трьох-чотирьох пострілів і виїхати з місця ведення пострілу ще до того, як перший снаряд вибухне на позиціях ворога. Він додав, що ця техніка наводиться за лічені секунди і починає вести вогонь по позиціях противника майже відразу після того, як зупинилася. 

"Тобто це космічний корабель, якщо ми навіть його порівнюватимемо з американськими М-109 Paladin. Але є свої нюанси, як і у будь-якої нової автоматизованої техніки. Вони полягають у тому, що під час інтенсивної експлуатації можуть вилізти певні речі, які не закладалися конструкторами і не виявлені під час помірної експлуатації мирного часу. Тобто САУ точно не призначена для того, щоб завалювати супротивника сотнями снарядів", – продовжив експерт.

Катков зазначив, що шведські 155-мм самохідні артилерійські установки Archer не мають можливості вести вогонь з землі, коли снаряди лежать поряд, і вони просто по конвеєру подаються до самої САУ, щоб вести постійний вогонь. 

"Ця САУ має свій боєзапас – близько двох десятків снарядів – після відпрацювання якого потрібно їхати на перезарядку. Тобто ці САУ працюють постійно в русі. Щодо дальності, це найкраща зброя в питанні ведення вогню, зокрема на дальності 50-60 км високоточними 155 мм снарядами", – резюмував Катков.

Військова допомога Україні від Швеції

1 грудня 2022 року премʼєр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна отримає новий "зимовий пакет" допомоги від Швеції на суму майже 338 млн доларів, до складу якого увійдуть системи протиповітряної оборони.

Пізніше міністр оборони Швеції Пол Йонсон повідомив, що дев’ятий пакет підтримки Швецією України передбачає надання систем протиповітряної оборони та амуніції для військових. Він додав, що цей пакет на 50% більшій, ніж восьмий пакет.

При цьому Йонсон наголосив, що Швеція не має наміру передавати Україні винищувачі Gripen.

Вас також можуть зацікавити новини: