В Україні – потужний ривок у виробництві дронів / фото УНІАН, Олександр Синиця

За час повномасштабної війни з Росією Україна зробила потужний ривок у виробництві дронів. Зараз максимально прискорено їхнє прийняття на озброєння та створено структуру для проведення швидких випробувань безпілотників на завадостійкість.

Про це розповів в ефірі телеканалу FREEДОМ авіаексперт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації О. К. Антонова Валерій Романенко. При чому, наголосив він, такі випробування проводяться на російському обладнанні.

За словами фахівця, під час втечі росіян з північних регіонів України, наші захисники отримали зразки практично всіх ворожих станцій радіоелектронної боротьби, і не в одиничному екземплярі. Романенко наголосив, що зараз на низці полігонів можна проводити випробування нових українських дронів на стійкість до радіопротидії прямо на російському обладнанні. 

Відео дня

Крім того, експерт зауважив, що Україна налагодила випуск FPV-дронів.

"Маленьких дронів, це фактично викруткові технології з невеликими доповненнями. Це наймасовіший дрон, який потрібен навіть не кожному взводу, а кожному піхотному відділенню. Фактично у нас насичені війська розвідувальними дронами, які випускає понад 20 фірм. Величезна кількість зразків розвідувальних дронів, до того ж з електродвигунами, безшумними, здатними працювати в будь-який час дня і ночі, тобто 24 на 7 реально. У денних, нічних умовах. Цими дронами ми забезпечені", – зауважив він.

Експерт додав, проблемною є ніша баражувальних боєприпасів.

"Іноді їх називають камікадзе, хоча дрони-камікадзе – типовий клас "Шахеди", а дрони-баражувальні боєприпаси – це типу російських "Ланцет" і "Купол". Їх поки що недостатньо, але нові дрони, які у нас з’являються, заповнять саме цю нішу", – пояснив Романенко.

Водночас виробництво FPV-дронів в Україні триває. Воно розподілено по всій території країни. Експерт наголосив, що виробляти такі безпілотники можна в будь-якій невеликій майстерні. 

"Тому це не величезні заводи, які схильні до ударів крилатих або балістичних ракет, а виробництво, яке нарощується кількістю виробників. І тут не потрібні висококваліфіковані фахівці. Один-два наладчики потрібні, які завантажать програму в нього, зроблять перевірки, і ці дрони можуть масово постачатися у війська. Це витратний матеріал. І виробництво таких витратних матеріалів, як снаряди, патрони, і FPV-дрони у нас уже, начебто, налагоджено", – констатував Романенко.

Виробництво дронів в Україні: це не можна пропустити

Останнім часом у ЗМІ активно обговорюють новий український дрон "Бобер". Хоча летять ці безпілотники повільно, вони мають велику дальність польоту і може вражати цілі на відстані понад 1000 кілометрів. Зовнішньо "Бобер" нагадує невеличкий літак. 

Крім того, за словами міністра оборони України Олексія Резнікова, Збройні сили приймають на експлуатацію ювілейну 10-ту модель FPV-дрона. Вона вироблялася в Україні, хоча й переважно з іноземних деталей. 

Справжньою сенсацією стали українські морські дрони Magura V5. Цей багатоцільовий безпілотник може виконувати такі завдання як розвідка, патрулювання, пошуково-рятувальні роботи і бойові місії.

Вас також можуть зацікавити новини: