Український морський дрон MAGURA V5 / скріншот

Американський канал CNN показав, як виглядають зблизька українські морські дрони-камікадзе MAGURA V5, що використовуються для атак по російських надводних цілях. Це перша публічна демонстрація цієї зброї.

Як стверджує кореспондент, дані дрони здатні нести до 300 кг вибухівки на дистанцію до 800 км.

"Ними дуже легко керувати. Вони вже жорстко обмежили пересування російського флоту. Українці просто відправляють свої дрони на полювання, бороздячи хвилі. Якщо російські кораблі їх помічають, то відкривають відчайдушний вогонь. Іноді росіянам щастить, і вони виводять дрони з ладу. Але в інших випадках дрони прориваються через пекло з куль і досягають своєї мети", – йдеться в репортажі.

Як розповіли журналістам українські військові, морські дрони використовуються не тільки для нанесення ударів, але також для доставки вантажів і розвідки.

У сюжеті також наголошується, що дрон є повністю українською розробкою. Його виробництво теж знаходиться в Україні.

Розробник дрона, з яким поспілкувалися журналісти, зазначив, що озброєння російських кораблів спроектовано для боротьби з іншими кораблями і його важко використовувати для ураження невеликих і дуже швидких морських дронів.

"Вони (дрони – УНІАН) швидші за все, що є в Чорному морі. Російське озброєння з XX століття, а наше – з XXI. Між нами століття" – заявив інженер.

Українські морські дрони в бою 

Як вважає багато військових оглядачів, вибух на Кримському мосту 17 липня був здійснений за допомогою морського дрона-камікадзе, який зміг підібратися до однієї з опор моста. При цьому вважається, що дрон був не один.

Навесні українські військові опублікували відео, як український морський дрон атакував російський військовий корабель "Іван Хурс". Тоді безпілотник зміг підібратися прямо до борту корабля, але, як стало відомо згодом, серйозного збитку завдати не вдалося.

Вас також можуть зацікавити новини: