Джон Маккейн / REUTERS

Нещодавні заяви президента США Дональда Трамп про намір дочасного скорочення військової присутності США у Сирії додали впевненості президенту Сирії Башару Асаду, Росії та Ірану.

Про це сенатор-республіканець Джон Маккейн повідомив на своєму сайті у заяві щодо повідомлень про новий випадок використання хімічної зброї у Сирії, пише Голос Америки.

"Президент Дональд Трамп минулого тижня дав світу сигнал, що США дочасно виведуть війська із Сирії. Башар Асад, його союзники у Росії та Ірані його почули і посмілішали через бездіяльність США. Як повідомляється, Асад використав хімічну зброю проти невинних чоловіків, жінок та ділей, цього разу у Думі", - заявив Маккейн з приводу повідомлень про використання хімічної зброї у Сирії.

Відео дня

Читайте такожРадбез ООН збереться на екстрене засідання щодо хімічної атаки в Сирії

Як відзначає Маккейн, злочини проти людяності стали візитівкою Асада, а його безперервна військова кампаія проти народу Сирії вбила більш ніж півмільйона осіб і 11 мільйоні - зробила біженцями.

Маккейн закликав Трампа не обмежитись формальним засудженням дій Асада і завдати ракетного удару по Сирії.

"Президент рішуче відповів, коли Асад минулого року використав хімічну зброю. Він має знову вдатись до цього і продемонструвати, що Асад заплатить за свої військові злочини", - заявив Маккейн.

Як повідомляв УНІАН, про хімічну атаку 7 квітня в сирійському місті Дума повідомили кілька моніторингових та медичних груп, які працюють у Сирії, проте всі вони наводили різні дані про жертви.

За різними даними, після атаки загинули від 70 до 75 осіб, ще близько тисячі постраждали. Припускають, що жертв могло бути набагато більше. У деяких постраждалих спостерігалися симптоми, характерні для ураження хлором або нервово-паралітичним газом.

Повідомлялося, що вертоліт скинув у Думі бомбу, яка нібито містила зарин.

При цьому влада Сирії інформацію про хімічну атаку назвала сфабрикованою.

За даними правозахисників, з початку громадянської війни, з 2011 року, в Сирії підконтрольні президенту Башару Асаду сили застосовували хімічну зброю 215 разів.