Ілюстрація REUTERS

Щонайменше 70 людей загинули через імовірну хімічну атаку у Думі – останньому місті у сирійській Східній Гуті, підконтрольному силам опозиції.

Читайте такожВ ООН заявили про обстріл гумконвою для оточеної військами Асада і ЗС РФ Східної Гути

Про це повідомляє BBC, посилаючись на волонтерів та медиків. Зокрема, у Twitter-аккаунті організації «Білі шоломи» опубліковано знімки тіл людей, які задихнулися у своїх схованках у підвалах. Стверджується,  що кількість загиблих, судячи з усього, буде зростати.

Відео дня

Сирійський уряд вже назвав звинувачення у хіматаці «сфабрикованими».

У Держдепартаменті США, в свою чергу, вказали, що звіти передбачають «потенційно високі втрати», включаючи цілі сім’ї у сховищах. Зазначається також, що Росія, яка надає підтримку Асаду, в кінцевому рахунку несе відповідальність за подібні атаки.

Зазначається, що медичні, моніторингові та суспільні організації повідомляють деталі про хімічну атаку, однак скласти повну картину інциденту наразі складно. Прихильний до опозиції Медіа-центр Гути (Ghouta Media Center) повідомив, що в атаці загинули понад 75 осіб, ще понад 1000 людей постраждали. Стверджується, що контейнер з нерво-паралітичною речовиною зарином було скинуто з гелікоптера.

Нагадаємо, Дума – останнє у провінції Східна Гута місто, яке контролюють повстанці сирійської опозиції. 

Як повідомляв УНІАН у підконтрольній сирійської опозиції північно-західній частині Сирії  у лютому могли застосувати бойові отруйні речовини. Держдепартамент США  через це звинуватив Росію в невиконанні зобов'язань по запобіганню застосування режимом президента Сирії Башара Асада хімічної зброї