Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп заявив, що країни НАТО повинні витрачати 4% ВВП на оборону, тоді як зараз встановлена сума 2%.

Читайте такожТрамп назвав заяву Макрона про "смерть мозку" НАТО дуже небезпечною

Про це він сказав на прес-конференції в Лондоні напередодні зустрічі лідерів країн Альянсу, передає ЄвроПравда. "Два відсотки – дуже низька цифра, має бути чотири", - сказав Трамп.

Відео дня

Генсек НАТО Йенс Столтенберг в свою чергу нагадав, що до кінця 2020 року союзники в цілому збільшать витрати на оборону на $130 млрд.

Трамп спочатку сказав, що дуже задоволений збільшенням військових витрат країн НАТО. "Військові витрати в Європі та Канаді протягом багатьох років летіли вниз, як на американських гірках. Зараз вони почали рости, і США дуже задоволені цим. Генсек Столтенберг проробив відмінну роботу", - заявив він.

Проте пізніше він також висловив невдоволення низьким рівнем витрат деяких країн, зокрема, згадавши Німеччину. "Німеччина платить 1,1% (насправді 1,38%. - Ред.), деякі країни роками практично не сплачують до бюджету НАТО. Має бути справедливий розподіл", - сказав він.

Згідно з останнім звітом НАТО, в цьому році дев'ять союзників досягли рівня витрат на оборону до 2% ВВП. Більшість країн-членів планують досягти цього рівня до 2024 року.

Витрати США склали 3,42%, при цьому п'ять років тому вони були вище – майже 4%.