Філіппіни \ REUTERS

Уряд Філіппін розглядає можливість розвитку атомної енергетики в країні і в даний час у співпраці з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) опрацьовує умови, необхідні для виконання вимог ООН з безпеки в цій галузі.

Читайте такожПрезидент Філіппін дозволив стріляти у чиновників-корупціонерів

Крім того, як повідомляє Financial Times (FT), філіппінська влада підшукаэ можливих постачальників у цій сфері з Росії, Південної Кореї, Китаю і США, передає kommersant. «Нам необхідне стабільне, надійне і доступне джерело енергії, і атомна енергетика допоможе нам цього домогтися», - заявив в інтерв'ю FT міністр енергетики Філіппін Альфонсо Кузі.

Відео дня

Минулого року МАГАТЕ відправило на Філіппіни делегацію для вивчення ситуації на місці і дійшло висновку, що країна «рішуче налаштована» розробити стратегію розвитку атомної енергетики, врегулювати питання безпеки. Однак, як вважають експерти, майбутнє атомної енергетики на Філіппінах досить туманне, враховуючи, що це сейсмонебезпечний регіон, де до того ж нерідкі цунамі.

На Філіппінах вже будували АЕС в період правління Фердинанда Маркоса (1965-1986 роки), однак проект, який вела американська компанія Westinghouse, так і не був реалізований. АЕС в провінції Батаан побудували, але не запустили, коли до влади в 1986 році прийшла Корасон Акіно, як раз з міркувань безпеки, оскільки в цьому регіоні регулярно відбуваються землетруси.

Нинішня влада Філіппін розглядаєь можливість запуску цього замороженого об'єкта або будівництва нової АЕС. За словами Кузі, «нічого конкретного» поки не вирішено.