Рамзан Кадиров і Володимир Путін / instagram.com/kadyrov_95

Рамзан Кадиров, котрий очолює Чечню протягом останніх 10 років, літає на одному з найдорожчих бізнес-джетів у світі. Докази афілійованості з Кадировим або кимось із його найближчого оточення літака Airbus ACJ319 зібрали журналісти "Дождя".

Читайте такожПутін відправив чеченські батальйони "фільтрувати" населення Алеппо - ЗМІ (відео)

Ціна Airbus ACJ319, за даними спеціалізованих сайтів, може досягати 80 мільйонів доларів. Наприклад, в складі авіапарку спеціального льотного загону "Росія", що обслуговує російське керівництво, є два Airbus A319 з бортовими номерами RA-73025 і RA-73026, один з них обійшовся бюджету Росії в 2,3 млрд руб., другий — на 100 млн руб. дорожче (за даними реєстру федерального майна).

Відео дня
Airbus А319 компанії

Видання зазначає, що Кадиров ніколи не визнавав, що користується приватним літаком, але, якщо простежити за його публікаціями в соціальних мережах, виявиться, що глава Чечні це не особливо приховував. Фото і відео бізнес-джета нерідко з'являються в його інстаграмі. Номер борту глава Чечні не афішував.

У декларації про доходи Кадирова відсутні будь-які згадки про літак у користуванні або у власності. Рамзан Кадиров ніколи не займався бізнесом, не були бізнесменами і представники його найближчого оточення. Його річний дохід в 2015 році, згідно з декларацією, склав 6 мільйонів рублів, а в 2008-2014 роки — в середньому 4,2 млн рублів. Коли в 2011 році журналісти запитали Рамзана Кадирова про "джерела фінансування", він відповів: "Аллах дає. Не знаю. Звідкись беруться гроші".

"На одному з авіафорумів Кадирову приписується борт з номером VQ-BVQ. За даними трекінгові сайтів, що цей номер належить бізнес-джету Airbus A319-133. Згідно зі споттінговими фото, у цього літака — точно така ж ліврея, як і у джета, на якому подорожує Кадиров і його підлеглі (кілька разів на фото в соцмережах Кадирова зображений борт зовні)", - йдеться в матеріалі.

Аеробус acj319 дозволить / Аеробус

Приміром, у березні співак та один Рамзана Кадирова Тімур Юнусов, який виступає під псевдонімом Тіматі, опублікував у своєму інстаграмі фото з салону приватного літака і відзначив на фотографії самого главу Чечні. Фото з підписом "Коли напередодні 8 березня тебе вигнали з дому, але у твого брата завжди є для тебе вільна кімната" було видалене, але потім з'явилося знову.

Журналісти відзначають, що інтер'єр на фото ідентичний салону бізнес-джета Airbus ACJ319 — одного з найшикарніших приватних літаків у світі. У нього найпросторіший салон у світі серед літаків бізнес-класу. Співробітник компанії Airbus, переглянувши ще кілька фото з аккаунта Кадирова в Instagram, на яких зображений інтер'єр імовірного бізнес-джета, також заявив про схожість з салоном Airbus ACJ319.

Скріншот з инстаграма Тіматі /

Як повідомляє видання з посиланням на Flightradar24.com, до 20 березня за останній рік із майже 140 польотів, здійснених цим літаком, 116 починалися або закінчувалися в Грозному. Якщо відстежити пересування джета, то можна зробити висновок про його афіліювання з Кадировим або з кимось із його близьких.

Наприклад, 2 травня 2016 року літак відправився в Йорданію і повернувся звідти лише 8 травня. В цей же час в Йорданії перебував близький друг Кадирова Адам Делімханов. "Сьогодні в Йорданії, з волі всевишнього Аллаха я зробив зіярат, де похований Зейд ібн Харіса", — написав він у своєму інстаграмі 7 травня.

У літаку були обладнані вітальня, спальна кімната, офіс, ванна кімната, переговорна на 12 людей з великим рідкокристалічним дисплеєм і засобами спеціального зв'язку. "Особливістю інтер'єру літака стало застосування ексклюзивних компонентів в оформленні (рідкісні листяні породи, спеціальна обробка шкірою, мармур, дорогоцінні метали) в поєднанні з сучасними елементами обробки (спеціально розроблене об'ємне освітлення)", — йшлося в статті.

За інформацією "Дождя", зараз літаком керує російська компанія "ВпДжет". Це підтвердив її гендиректор Андрій Горохов. Керуюча компанія займається техобслуговуванням літака, забезпеченням кожного рейсу, підготовкою екіпажу, страхує його і так далі. За словами Горохова, тільки ці послуги його компанії коштують власникові не менше 10 тисяч євро на місяць, не враховуючи витрат на паливо і техобслуговування. Заправка паливом на один політ також коштує кілька десятків тисяч євро.