Два представники окремого батальйону морської піхоти військ берегової оборони Військово-Морських Сил Збройних Сил України майор Олександр ЄСІН та капітан Олег САВІНОВ у складі багатонаціональної тактичної групи Європейського Союзу «HELBROC» беруть участь у командно-штабному навчанні «EVROPI II/11», яке розпочалося 9 травня у місті Кілкіс (Грецька Республіка).

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-центрі командування українських ВМС, метою навчання, що відбувається на базі навчального полігону 71 аеромобільної бригади Збройних Сил Грецької Республіки, є перевірка готовності багатонаціональної тактичної групи до виконання завдань за призначенням під час її перебування на чергуванні в Європейському Союзі протягом другого півріччя поточного року.

Як планується, у термін до 21 травня учасники командно-штабного навчання відпрацюють елементи штабних процедур щодо організації управління, взаємодії та логістичного забезпечення підрозділів багатонаціональної тактичної групи під час їх можливої участі в операціях з урегулювання криз, зокрема попередження конфліктів та силового розмежування конфліктуючих сторін, евакуаційних та гуманітарних операціях.

Відео дня

Також під час навчання «EVROPI II/11» українські військовослужбовці матимуть змогу вивчити порядок розгортання та роботи штабу, організацію підготовки та бойового злагодження підрозділів, склад сил та засобів багатонаціональної тактичної групи ЄС «HELBROC».

Участь представників Збройних Сил України у заході відбувається у відповідності до Переліку заходів міжнародного співробітництва Міністерства оборони України та Збройних Сил України на квітень-травень 2011 року.

Довідка УНІАН. 3 червня 2008 року між Україною та Європейським Союзом ратифіковано Угоду про визначення загальної схеми участі України в операціях ЄС із врегулювання криз.

Статтями 9 та 10 цієї Угоди передбачено, що український контингент та персонал виконуватиме службові обов’язки та поводитиме себе виключно в інтересах операції ЄС, залишаючись у повному підпорядкуванні своєму національному керівництву. У разі виникнення кризової ситуації та прийняття відповідних рішень на міжнародному та національному рівнях сили і засоби Збройних Сил України направлятимуться до участі в операції ЄС відповідно до діючого законодавства України, з урахуванням конкретного місця проведення операції.