французи протестували ракету паралельно з російськими навчаннями / фото wikipedia.org

Французький винищувач Dassault Rafale здійснив успішні випробування оновленої ракети ASMPA-R, здатної нести ядерний заряд. Про це заявив міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню у соцмережі X (раніше Twitter).

Ракету запустили без боєголовки.

"Вітаємо всі сили, команди міністерства та промислових партнерів, залучених до операції", – написав голова французького оборонного відомства. 

Відео дня

Примітно, що французи протестували ракету паралельно з російськими навчаннями із застосування тактичної ядерної зброї. Раніше повідомлялось, що росіяни долучили до них досить рідкісні військові зразки

ASMP – що це за ракета  

Air-sol moyenne portée (ASMP) є французькою ракетою повітряного базування виробництва MBDA France, яка здатна нести ядерний заряд. У Франції її називають "передстратегічною" зброєю, тобто останнім попереджувальним заходом перед повномасштабним застосуванням стратегічних ядерних сил. 

ASMP приняли на озброєння в 1986 році. Розробку модернізованої версії ASMP-A розпочали в 1997-му, ракета надійшла на озброєння в 2009 році. У 2016-му запустили ще одну програму модернізації, яка отримала назву ASMPA-R. Перше вогневе випробування оновленої ракети провели в грудні 2021 року. 

Модернізація передбачає розширення радіусу дії ASMP та додання нової термоядерної боєголовки потужністю 300 кт. Відомо, що дальність дії попереднього варіанту – ASMP-A – складає 500 км. Швидкість цієї версії досягає 3 М. 

Франція нарощує виробництво літаків Rafale

У березні во Франції заявили про нарощування виробництва дуже популярного на сучасному авіаційному ринку винищувача четвертого покоління Dassault Rafale

Як повідомили у французькому авіабудівному гіганті Dassault Aviation, до кінця 2024-го планується збільшити обсяги виробництва літаків Rafale с двох одиниць на місяць до трьох. В подальшому середній темп виробництва може досягти чотирьох літаків на місяць.

Вас також можуть зацікавити новини: