У 2022 році Росія стала країною, на яку накладено найбільше санкцій / фото REUTERS

Економіка Росії справді почувається краще, ніж очікувалося, через два роки після того, як США та Європейський Союз запровадили проти неї масштабні санкції. Однак, як пише The Hill, вона не така сильна, як вважають деякі спостерігачі. До того ж, Росія дуже уразлива, якщо ціни на енергоносії знизяться або збільшення виробництва військової техніки призведе до скорочення виробництва в інших сферах.

Зазначається, що, за даними Фонду Карнегі, у 2022 році Росія стала країною, на яку накладено найбільше санкцій: з більш ніж 13 000 обмежень - більше, ніж в Ірану, Куби і Північної Кореї разом узятих.

ВВП Росії знизився на 2% у 2022 році, і західні аналітики очікували подальшого скорочення у 2023 році. Замість цього економіка зросла більш ніж на 3%, перевершивши більшість західних економік. Ба більше, прогноз Міжнародного валютного фонду на цей рік нещодавно було переглянуто до 2,6% з 1,5.

Відео дня

"Поширене пояснення хороших результатів Росії полягає в тому, що їй вдалося обійти більшу частину впливу санкцій", - пише The Hill.

Як заявив колишній перший заступник керуючого директора МВФ Енн Крюгер, санкції призвели до появи кількох посередників, які фактично стали "пральнями" для російської нафти та інших товарів. Крім того, ціни на нафту не падали нижче 60 доларів за барель і більшу частину часу перебували значно вище цього рівня.

Інше пояснення стійкості Росії полягає в тому, що політика Путіна поставила країну в стан воєнного часу.

Економіка Росії - ризики

Разом з тим, дослідники Джеффрі Зонненфельд і Стівен Тіаном з Єльського університету стверджують, що санкції були більш ефективними, ніж багато хто припускав.

"Вони перерахували кілька способів, якими санкції завдали шкоди економічному потенціалу Росії, включно з відтоком мізків через відтік людських талантів, масовою втечею капіталу, втратою західних технологій і ноу-хау, виведенням прямих іноземних інвестицій, обмеженим доступом до глобальних ринків капіталу і втратою фінансового багатства. На їхню думку, сукупний вплив знижує довгостроковий потенціал зростання Росії", - йдеться в публікації.

Крім того, повідомляється, що кількість корпоративних банкрутств за перші два місяці 2024 року в Росії збільшилася на 57% порівняно з минулим роком, оскільки дворічний мораторій на банкрутства було скасовано, а компанії зіткнулися зі зростанням процентних витрат.

Видання нагадує, як колишній сенатор Джон Маккейн назвав Росію "заправною станцією, що маскується під країну": "Економіка цієї країни справді залежить від нафти і газу, тому економічні санкції важливі".

"Таким чином, Росія дуже уразлива, якщо ціни на енергоносії знизяться або збільшення виробництва військової техніки призведе до скорочення виробництва в інших частинах економіки. Володимир Путін добре про це знає і, ймовірно, підвищить податки для компаній та осіб з високими доходами після виборів у країні. Відповідно, повну історію стійкості Росії ще належить розповісти", - констатує The Hill.

Нагадаємо, раніше Washington Post писав, що Кремль нарощує витрати на оборону і знаходить клієнтів і постачальників в Азії, щоб замінити втрачених партнерів на Заході: "Це перша геополітична криза, в якій не беруть участі всі великі азіатські економіки. Захід більше не володіє вирішальною економічною силою. Індії та Китаю достатньо, щоб утримати Росію на плаву".

Вас також можуть зацікавити новини: