У квітні Росія головувала в Раді безпеки ООН / фото REUTERS

Ганьба світового масштабу: як Росія місяць головувала в Радбезі ООН

11:00, 28.04.2023
9 хв.

Перехід головування в Раді безпеки ООН до РФ пасує для першоквітневого Дня дурнів. Ця думка, висловлена представником ЄС з зовнішніх справ та політики безпеки Жозефом Борелем, якнайкраще ілюструє те, що відбувалося в Радбезі протягом квітня.

Саме по собі головування Росії в Раді безпеки ООН не є чимось екстраординарним. Адже всі країни, які входять до його складу, головують по черзі, передаючи це право одна одній щомісяця, за алфавітом. Від самого початку головування Росії експерти-міжнародники, українські та європейські дипломати зазначали, що будь-які пропозиції російської сторони для обговорення на майданчику Радбезу, нічого не варті без погодження з іншими членами організації. Також часто висловлювалась думка, що квітень стане для Ради безпеки "втраченим часом". Адже РФ, як завжди, "працюватиме" на свою внутрішню аудиторію, а брехня, яку її представники вже рік озвучують в стінах цієї установи, не витримує критики та не має підтримки.

Втім, від Росії вже традиційно очікували якихось провокацій. І не помилились.

Спроба "відбілити" тему депортації маленьких українців

Вже 5 квітня РФ скликала засідання, щоб дати можливість виступити по відеозв’язку уповноваженій з прав дитини РФ Марії Львовій-Бєловій. Так, тій самій, ордер на арешт якої (разом з Володимиром Путіним) за незаконну депортацію українських дітей видав Міжнародний кримінальний суд Гааги.

Відео дня

Аргументуючи скликання цієї неофіційної зустрічі в Радбезі представники Росії заявили: те, що увесь світ назвав депортацією українських дітей, є "гуманітарною акцією захисту дітей-сиріт та дітей, кинутих у зоні бойових дій". З трибуни Ради безпеки ООН Львова-Бєлова почала заявляти, що Москва начебто координує з міжнародними організаціями питання повернення вивезених у РФ українських дітей до їхніх родин. Проте, нагадаємо, що до появи міжнародного ордера на свій арешт ця ж російська діячка вихвалялася, що особисто "всиновила" підлітка з Маріуполя.

Міжнародний кримінальний суд видав орер на арешт Марії Львової-Бєлової / фото instagram.com/marialvovabelova

Журналісти проекту "Схеми" встановили і особу викраденого хлопця, і обставини "всиновлення". Якщо коротко, то 17-річний Пилип Головня, який став десятою усиновленою дитиною Марії Львової-Бєлової, зник у квітні 2022 року, коли пішов по гуманітарну допомогу від окупантів. З Маріуполя його спочатку вивезли до Донецька, де утримували спочатку в одній з лікарень міста, а потім в так званому дитячому соціальному центрі окупантської "адміністрації" Донецька. Наприкінці травня хлопця та ще кількадесят людей вивезли до пансіону "Поляна" в Московській області, підконтрольного Управлінню справами президента РФ. Звідти Пилип потрапив до Львової-Бєлової, й у вересні 2022 року йому видали паспорт громадянина РФ…

До речі, ще 4 квітня Львова-Бєлова верзла нісенітниці про те, що "прийомний син бігає за молодшими зі словами "З’їм мo*кальонка!"" і це, мовляв, результат "антиросійської пропаганди".

Бойкот російській дезінформації

Розповсюджувати таку брехню на увесь світ росіянці все ж не дали. Велика Британія ще напередодні виступу Львової-Бєлової заблокувала інтернет-трансляцію цього засідання. До неї приєдналися США. За словами посла США в ООН Лінди Томас-Ґрінфілд, завдяки цьому у російської уповноваженої з прав дітей не було "міжнародної трибуни для поширення дезінформації і захисту жахливих дій, які відбуваються в Україні". Безпосередньо під час засідання його залишили, окрім послів вже названих країн, ще посли Албанії та Мальти. А понад 50 країн та Євросоюз засудили виступ в Раді безпеки ООН обвинуваченої у воєнних злочинах.

Заступник радника Франції з прав людини Тібольт Самсон назвав брифінг Львової-Бєлової "цинічною вправою в дезінформації", звинувативши її в "помилковому описі ситуації".

"Брехня, повторювана до хрипоти, залишається брехнею", - підкреслив він.

Бойкоту зазнав іще один захід, організований Росією, який був присвячений експорту зброї та військової техніки. Як зазначив заступник посла США Роберт Вуд, росіяни почали головування в Радбезі ООН "зі спроб виправдати викрадення українських дітей" і перейшли до "спроб зобразити з себе відповідального гравця у сфері контролю над озброєннями".

"Проте реальність полягає в тому, що РФ зробила невиправдане збройне вторгнення на територію сусідньої країни, - сказав він.

Персона "нон-грата"

І хоча цивілізовані країни досі не дозріли, щоб вигнати Росію з Ради безпеки ООН, продемонструвати представникам РФ ставлення до них та до країни-агресора за цей місяць вдалося. Найяскравішим "ляпасом" стала присутність в Радбезі міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова. Його участь у відкритому засіданні під час головування Росії в РБ ООН була анонсована ще в березні. Проте США показали справжнє ставлення до цього. Ще за кілька днів до відповідного засідання ні особисто Лавров, ні його "почет" не мали віз. Також США не давали згоди на прибуття літака з російською делегацією.

"Ми закликаємо Вашингтон не затягувати з видачею віз нашій делегації, в тому числі нашим журналістам. Відмова у видачі віз порушує зобов'язання США як країни перебування штаб-квартири ООН, перешкоджаючи належному, повноцінному функціонуванню всесвітньої організації", - заявив посол Росії в США Анатолій Антонов.

Сергію Лаврову все ж дозволили відвідати Радбез ООН / фото REUTERS

Останньої миті США дозволили Лаврову й російській делегації відвідати Радбез. А от російським пропагандистам не пощастило. Звісно, очільник МЗС РФ у відповідь на це почав погрожувати, що Росія цього "не забуде й не пробачить". Але це нікого не налякало.

У дебатах 24 квітня, окрім Лаврова, взяли участь лише чотири міністри – представники ОАЕ, Гани, Габону й Куби. Решта делегацій понизила рівень представництва до постійних представників або навіть заступників. Наприклад, очільниця міністерства закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, хоча й була запрошена на засідання Радбезу під головуванням Сергія Лаврова, замість нього зайнялася питанням порятунку громадян Німеччини з Судану.

"Простою мовою, Бербок навмисно відмовила Лаврову, не бажаючи слухати його брехню", - зазначили німецькі журналісти.

За даними німецьких медіа, дипломати повідомили їм, що не бажають бути доступними "для таких цинічних і прозорих пропагандистських ігор".

Огида від брехні

Всі 27 послів ЄС виступили зі спільною заявою, засудивши дії Росії в Україні. В ній, зокрема, йшлося, що РФ намагається зобразити себе захисником Статуту ООН та багатосторонності, але це максимально цинічно й далеко від правди. Адже РФ ігнорує та зневажає все – Генасамблею ООН, Міжнародний суд ООН, Міжнародний кримінальний суд тощо.

"Якщо Росія дбає про ефективну багатосторонність, перший спосіб довести це – негайно, повністю й беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України", - йшлося в заяві послів ЄС.

На Радбезі країни висловили Лаврову все, що думають про агресію проти України / фото REUTERS

Таким чином, на Радбезі більшість країн-членів висловили Лаврову все, що думають про агресію Росії проти України. При цьому, головний дипломат країни-агресора навіть не мав змоги втекти, адже головуючий не може піти з засідання, яке відбувається під його головуванням. Але це не завадило йому вчергове розповісти про "цілі" Росії у війні та озвучити старі-добрі абсурдні звинувачення на адресу колективного Заходу.

Натомість посол США в ООН Лінда Томас-Ґрінфілд зазначила, що 141 держава-член ООН чітко заявили, що метою повномасштабного вторгнення Росії не була "самооборона".

"Росія хоче силою перекроїти кордони, порушуючи Статут ООН. Це суперечить всьому, що стоїть за цією організацією. І це стосується не лише України чи Європи, а всіх нас", - сказала вона.

Росія в Радбезі: якщо не вигнати, то хоча б усунути

Російська Федерація порушує всі норми Статуту ООН ще з 2014 року. Зокрема, блокуючи роботу Ради безпеки ООН та перешкоджаючи прийняттю рішень щодо територіальної цілісності України. Застосування Росією права вето – це пряме порушення норми п. 1 ст. 24 (про покладання на Радбез головної відповідальності за підтримання міжнародного миру та безпеки). Крім того, така поведінка РФ протягом дев’яти років блокує можливість розслідування Радбезом спору або ситуації, які загрожують підтриманню миру та безпеки, про що йдеться в статтях 33-38. Не кажучи вже про ігнорування Росією розділу VII - про заходи щодо загрози миру, порушень миру та актів агресії.

Кислиця: Радбез виявився нездатним ухвалювати рішення / фото REUTERS

Проте усе це, схоже, все ще є недостатніми фактами, щоб зважитись на виключення РФ з Ради безпеки ООН. За словами постійного представника України в ООН Сергія Кислиці, на жаль, Радбез виявився нездатним ухвалювати рішення, які, на певному етапі, допомогли б запобігти війні, чи надалі її зупинити. Але наразі мова може йти хіба про усунення Росії з цієї установи.

"Ми стоїмо на тому, що РФ посідає місце, яке до сьогодні, в тому числі й відповідно до Статуту ООН, належить СРСР. Тому не йдеться про виключення, лише про усунення РФ з Радбезу", - зазначив він в ефірі телемарафону.

Можливо, після нинішнього головування РФ в Раді безпеки ООН та огиди, з якою більшості дипломатів довелося дивитися й слухати російські побрехеньки, хоча б в цьому питанні щось зрушиться з місця.

Тетяна Урбанська

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся