Навального лікують німецькі лікарі / фото УНІАН

Глави МЗС країн "Великої сімки" зажадали від Росії встановити відповідальних за отруєння опозиціонера Олексія Навального.

Про це йдеться в спільній заяві міністрів закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії і США, а також Високого представника Євросоюзу, опублікованій на сайті американського Держдепартамент.

Читайте такожВ ООН закликали Росію розслідувати спробу вбивства Навального

Відео дня

Автори документа рішуче засуджують отруєння Навального. У тексті, зокрема, йдеться про те, що Німеччина поінформувала партнерів G7 про клінічні дослідження російського опозиціонера. Вони свідчать про те, що він став жертвою нападу із застосуванням хімічної отруйної речовини нервово-паралітичної дії "Новачок". 

"Будь-яке застосування хімічної зброї в будь-якому місці, в будь-який час, ким би то не було і за будь-яких обставин неприйнятно і суперечить міжнародним нормам, що забороняє використання такої зброї. Ми, міністри закордонних справ G7, закликаємо Росію в терміновому порядку і повністю встановити прозорість щодо того, хто несе відповідальність за це огидне отруєння, і, враховуючи зобов'язання Росії по Конвенції про хімічну зброю, притягнути винних до відповідальності", - заявили міністри.

Отруєння Навального вони назвали черговим серйозним ударом по демократії в РФ, який представляє серйозну загрозу.

"Ми продовжимо уважно стежити за тим, як Росія реагує на міжнародні заклики до пояснення жахливого отруєння пана Навального. Ми як і раніше твердо прихильні нашій підтримці демократії, верховенства закону і прав людини в Росії, а також зміцненню нашої підтримки російського громадянського суспільства", - сказано в тексті документа.

Що відомо про отруєння Навального

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів з Томська до Москви. Через це повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Зараз він знаходиться в німецькій клініці. 24 серпня в Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.
  • 2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії Бундесверу виявили в організмі Олексія Навального сліди отрути з групи "Новачок". Таким чином, Навальний був отруєний нервово-паралітичною бойовою речовиною.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" в крові, сечі і на шкірі Навального.
  • Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.
  • 4 вересня посли всіх 30 країн-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку з отруєнням Навального.

Що таке отрута "Новачок"

  • "Новачок" - це група фосфорорганічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії. Радянський Союз вів його розробки в 1970-і та 1980-і роки.
  • До групи "Новачок" входить більше сотні різних за структурою отруйних речовин. Найнебезпечнішими з них вважаються "Новачок-5" і "Новачок-7". Вони у вісім разів перевершують по токсичності газ VX - найбільш отруйну з усіх штучно синтезованих людиною речовин.
  • "Новачок" вражає нервову систему, в результаті чого жертва отруєння не може дихати і відчуває дуже сильні болі.