Білорусь стрясають акції протесту / Ілюстрація REUTERS

У місті Гродно силовики влаштували жорсткий розгін нечисленної акції протесту проти результатів виборів президента Білорусі.

Як повідомляє TUT.by, мирні протестувальники зібралися на вулиці Горнових. В ході розгону зборів 10 осіб забігли в магазин, проте туди увірвалися ОМОНівці і жорстоко затримали кілька людей.

Зазначається, що кореспондент TUT.by Ольга Комягіна змогла відбитися. Але силовики затримали кореспондента Hrodna.life Руслана Кулевича, його вагітну дружину і ще кількох людей.

Відео дня

Протести в Білорусі: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори . У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестувальників гумовими кулями.
  • У понеділок увечері 10 серпня протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.
  • Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, в СІЗО. Сьогодні стало відомо, що Тихановська виїхала в Литву.
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже одразу почав затримувати активістів.