У Литві пройшли парламентські вибори / фото REUTERS

Після першого туру виборів до Сейму Литовської Республіки що пройшли в неділю, 11 жовтня, підраховано понад 50% виборчих бюлетенів.

За попередніми даними лідирують опозиційні консерватори, пише DW.

Так, партія "Союз Вітчизни - Християнські демократи Литви" набирає 22,29% голосів виборців. Правлячий "Союз селян і "зелених" Литви" набирає поки що 18,89%.

Відео дня

Читайте такожУ Таджикистані пройшли вибори президента

За останніми даними, опублікованими на сайті Литовського національного радіо і телебачення (LRT), далі йдуть "Партія праці" із попереднім результатом 10,5%, що дозволяє їй знову опинитися в парламенті, і "Соціал-демократична партія Литви", у якої 9,79%.

5-відсотковий бар'єр долають "Партія свободи", що вперше бере участь у виборах, і опозиційний "Союз лібералів".

"Литовська соціал-демократична партія праці", яка входить до нинішньої урядової коаліції, поки не долає п'ятивідсоткового бар'єру, як і решта 10 партій, допущених до голосування.

Результати можуть бути скориговані після підрахунку всіх бюлетенів у великих містах, остаточні підсумки першого туру оголосять 12 жовтня.

Читайте такожНа Марші гордості в Білорусі затримали понад 500 людей - правозахисники (фоторепортаж)

За словами прем'єр-міністра Литви Саулюса Скверняліса, нову урядову коаліцію можуть створити "Союз селян і "зелених" разом з "Партією праці" і "Соціал-демократичною партією Литви", передає видання Delfi. Альтернативний варіант, за його словами, - коаліція "Союзу селян і "зелених" із "Союзом лібералів" і "Партією свободи".

Вибори до Сейму Литви 2020

  • У виборах взяли участь 47,2% виборців, що на 3% менше, ніж на попередніх виборах. На явку могли вплинути пов'язані з пандемією особливі умови, в яких проходять парламентські вибори.
  • У литовському Сеймі 141 депутатський мандат. Перший тур виборів визначає, кому дістануться 70 депутатських місць за партійними списками. Другий тур по одномандатних округах пройде 25 жовтня.
  • Сейм обирається строком на чотири роки. Перші збори нового скликання за планом відбудуться в середині листопада. У нинішньому складі Сейму, обраному в жовтні 2016 року, більшістю в 50 мандатів володіє "Союз селян і "зелених" Литви, на другому місці (33 мандати) - "Союз Вітчизни - Християнські демократи Литви".