REUTERS

Захист має намір оскаржити рішення Басманного суду Москви про продовження арешту українського льотчиці Надії Савченко в Московському міському суді.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це журналістам повідомив її адвокат Ілля Новиков.

«Суд постановив продовжити тримання Савченко під вартою до 13 лютого. Ми, природно, оскаржимо цю ухвалу в Московський міський суд», - сказав Новиков.

Відео дня

Він наголосив, що, на думку захисту, сьогоднішнє рішення суду є необґрунтованим.

Читайте такожУ слідства немає доказів причетності Савченко до загибелі журналістів, воно тягне час - адвокат

«Захист дуже добре собі віддає звіт про те, що це справа політична. Нещодавно, після зустрічі в Мілані з Путіним, президент України Порошенко заявив, що Путін оголосив йому, що цікавиться цією справою особисто і що після того, як він наведе про неї справки, він повідомить про це щось нове. Після того, як таку заяву було зроблено, ми чудово розуміємо, що жоден слідчий, жоден суддя в Росії не зважиться винести ухвалу, яка суперечила б думці вищої влади», - сказав адвокат.

Як наголосив Новиков, захист вважає, що остаточне вирішення долі Савченко лежатиме в площині політики, і це предмет домовленостей між вищим керівництвом Росії й України за участю міжнародних організацій.

Він нагадав, що Савченко була обрана депутатом Верховної Ради і її партія «Батьківщина» має намір висунути її в представники Парламентською асамблеї Ради Європи. «Якщо це справді станеться і якщо в СІЗО Росії утримуватимуть людину, яка має статус депутата ПАРЄ, це буде безпрецедентний випадок», - сказав Новиков і додав, що в цій ситуації європейські органи добиватимуться від влади РФ згоди на звільнення Савченко під будь-яким приводом і з будь-яким правовим мотивуванням.

Читайте такожСавченко звернулася до російського омбудсмена із проханням покращити фінансування місць позбавлення волі

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 27 жовтня, Басманний суд Москви за клопотанням слідства продовжив термін утримання під вартою Савченко до 13 лютого 2015 року, попри її відсутність у залі засідання.

Савченко була затримана бойовиками на Донбасі, а потім її доправили до Росії. Там її звинуватили в причетності до загибелі російських журналістів під Луганськом. Із середини липня вона перебувала під арештом у воронезькому СІЗО. Відтак Савченко перевели з Воронежа до Москви для проведення психіатричної експертизи.

13 жовтня суд в Москві мав розглянути скаргу Савченко на призначення їй стаціонарної психіатричної експертизи. Але того дня Савченко замість суду була доставлена до Інституту Сербського для проходження психолого-психіатричної експертизи, попри скаргу захисту.