REUTERS

Тоді в Росії розбилася польська еліта – 96 державних посадовців, офіцерів, представників духовенства тощо, йдеться в сюжеті ТСН.

Замок Вавель, де покояться тіла Леха Качинського з дружиною, у понеділок закрили для туристів і преси. Таким було бажання родичів Качинських. Туди заїхала спеціальна техніка, яка має вивозити труни з тілами. Перед цим біля саркофага відслужили молебень, після котрого тіла мають бути доправлені на судмедекспертизу. Над останками протягом чотирьох днів працюватимуть 14 медиків із різних країн. Після цього тіла перепоховають.

Читайте такожСмоленська трагедія: Польща отримала нові документи у справі катастрофи Ту-154М

Відео дня

Ексгумація буде першою з 83 запланованих прокурорами у справі про авіакатастрофу. Решта процедур відбудеться у Варшаві та Любліні. Експерти проводитимуть всебічне дослідження тіл – компютерну томографію, аналіз ДНК тощо. "Розслідування має встановити справжню причину смерті. Ми хочемо реконструювати авіакатастрофу. Ми не чекаємо якихось певних результатів, ми перевіряємо усі гіпотези", - пояснив заступник генерального прокурора Марек Пасьонек.

Рішення викликало неоднозначну реакцію як серед "смоленських родин", так і в польському суспільстві. Більше 200 родичів 17 жертв катастрофи у відкритому листі до польської влади і духовенства закликали не робити ексгумацію тіл своїх рідних. "Немає потреби ексгумувати всі тіла. Вони всі летіли на одному літаку. Є родини, що дали на це дозвіл, вони хочуть цього розслідування. А нам дайте спокій, ми цього не хочемо", - сказала вдова загиблого Барбара Дольняк.

Читайте такожКатастрофа Ту-154М під Смоленськом: Варшава вирішила розсекретити документи щодо катастрофи літака Качинського

Нинішня польська влада на чолі з братом загиблого президента Качинського не вірить попереднім розслідуванням. Їхня версія – на польский літак вчинили замах. Раніше у Польщі вже ексгумували кілька тіл загиблих під Смоленськом і з'ясували, що було шість випадків, коли у труні виявилося тіло іншої жертви. Росія, яка весь цей час відмовляється віддавати рештки літака ТУ-154, підігріває польські сумніви.