Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) може виділити сумарно 35 млн. євро кредиту під гарантії міської влади для реалізації двох проектів підвищення енергоефективності міського господарства і комунальних об`єктів у Донецьку і Дніпропетровську. Про це йдеться в проектній документації банку, підготовленій до засідання Ради директорів ЄБРР, яку має в своєму розпорядженні УНІАН.
Як зазначається, засідання відбудеться 17 вересня. Тоді ж може бути ухвалене рішення про фінансування проектів.
Зокрема, проект у Дніпропетровську передбачає облаштування громадських будівель і вуличного освітлення. Загальна вартість проекту оцінюється в 22,5 млн. євро, з яких 20 млн. євро може бути виділено за лінією ЄБРР і 2,5 млн. євро – за лінією «Східноєвропейського партнерства за енергоефективність і захист навколишнього середовища» (E5P). Відповідне рішення E5P було ухвалене в грудні 2012 року.
Очікується, що виконавцями робіт стануть приватні компанії – підрядники, переможці попередньо організованого тендеру. Клієнтом проекту виступить "Дніпропетровська муніципальна енергосервісна компанія", що повністю належить міській владі Дніпропетровська.
Проект в Донецьку передбачає виділення кредиту у розмірі 15 млн євро підприємству «Донецькміськтепломережа», яким управляє міська влада Донецька. Кошти виділяються на установлення підстанцій, заміщення труб, модернізацію бойлерів і систем контролю, встановлення нових газових котлів. «Мета проекту – істотно покращити енергоефективність об`єктів, знизити енерговтрати, газоспоживання і підвищити якість теплопостачання в місті», - говориться в проектній документації ЄБРР.
Раніше, в ексклюзивному інтерв`ю УНІАН, глава представництва ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер заявляв, що Європейський банк реконструкції та розвитку не має наміру скорочувати портфель проектів у державному і приватному секторі, проте назвав визначальним чинником щодо цього позицію інвесторів і уряду України в частині протидії корупції та покращення бізнес-клімату.