Прокуратура Севастополя порушила кримінальну справу за фактом відмови прийняти дітей до загальноосвітньої установи.

Як повідомила УНІАН старший помічник прокурора міста Наталія ХАРЦИЗОВА, директор гімназії №1, всупереч наказу Міністерства освіти та науки України (№ 204 «Про прийом дітей у 1 клас загальноосвітніх навчальних установ»), видав наказ про проведення конкурсних співбесід для дітей, які вступають у 1 догімназійний клас очолюваної ним гімназії. Таким чином, у період з 2 до 15 червня 2008 року конкурсна комісія «проекзаменувала» 154 дітей віком 6 років, батьки яких подали заяви про зарахування дітей у 1 клас.

За наслідками конкурсу директором гімназії було ухвалено рішення про відмову 107 батькам в прийомі їхніх дітей у 1 клас через низькі результати конкурсної співбесіди. Наприклад, основними причинами відмови стала відсутність у дітей навиків швидкого читання, недостовірний переказ тексту, недбале писання тощо, зазначила Н.ХАРЦИЗОВА, тоді як законодавство свідчить про те, що дитина йде в школу для того, щоб саме там її навчили правильно читати, писати і вирішувати логічні задачі.

Відео дня

Водночас усі заяви батьків про прийом дітей у 1 клас, подані ними протягом 2008 року, директором гімназії не були зареєстровані, а по закінченні конкурсної співбесіди знищені без надання письмової відповіді батькам.

За результатами перевірки прокуратура міста опротестувала незаконний наказ директора гімназії про проведення конкурсу на зарахуванні дітей у 1 клас і зобов`язала Ленінську районну адміністрацію закріпити територію обслуговування за 1-4 догімназійними класами гімназії № 1. Це означає, сказала Н.ХАРЦИЗОВА, що директор гімназії тепер зобов`язаний приймати всіх дітей в 1 клас без іспитів, співбесід і тестувань, а також здійснювати облік усіх дітей шкільного віку, що проживають на його території обслуговування, що передбачено законодавством України про освіту.

Враховуючи, що чинне законодавство передбачає кримінальну відповідальність за незаконну відмову в прийманні дітей до загальноосвітньої установи, незаконної вимоги оплати за навчання дітей у комунальній навчальній установі, прокуратурою Севастополя за цим фактом порушено кримінальну справу за ст. 183 Кримінального кодексу України, повідомили в прокуратурі.