Чому шкідливо пізно лягати? / Колаж УНІАН / фото ua.depositphotos.com, Скриншот

Звичка пізно засинати може призвести до стресу, проблем з обміном речовин, а також тривожності, депресії та біполярних розладів. Про це розповів старший лікар-консультант лікарні Yashoda Hospitals Hyderabad Діліп Гуде в інтерв'ю Indian Express.

"Природний цикл відновлення, який відбувається під час сну, гальмується, коли люди сплять пізно. Тривалість життя скорочується у тих, хто хронічно недосипає і лягає спати пізніше", - каже він.

З чим можуть зіткнутися люди, які постійно лягають спати пізно:

  1. Порушення циркадних ритмів, що впливає на регуляцію основних функцій, таких як виділення гормонів, метаболізм і температура тіла.
  2. Погіршення когнітивних функцій.
  3. Підвищення рівню гормонів стресу.
  4. Порушення імунної функції.
  5. Порушення обміну речовин в організмі, що може сприяти збільшенню ваги, резистентності до інсуліну та підвищенню ризику метаболічних розладів.

Крім того, пізній сон зменшує кількість сонячного світла, що впливає на загальний психічний і фізичний стан людини. Також "опівнічники" мають високий ризик підвищення рівня холестерину та гіпертонії.

Відео дня

Що радить лікар?

  1. Встановіть послідовний графік сну та привчіть себе лягати спати і прокидатися в один і той же час.
  2. Придумайте розслаблюючий ритуал перед сном. Наприклад, читати або медитивати.
  3. За годину до сну скоротіть використання електронних пристроїв, оскільки синє світло, яке вони випромінюють, може порушити вироблення мелатоніну.
  4. Уникайте важкої їжі перед сном.
  5. Зробіть місце для сну зручним та тихим.

Інші цікаві факти про сон:

Раніше лікарі-сомнологи розповіли про корисні звички, які допомагають їм не збивати свій режим та правильно відпочивати.

А Національний фонду сну в Вірджинії виявив, що люди, які зігріли ноги перед сном, швидше засинають та довше сплять.

Вас також можуть зацікавити новини: