Чай улун має багато переваг для здоров'я / ua.depositphotos.com

Люди часто думають про чай улун як про щось незвичайне. Однак він не дуже відрізняється від звичайного чорного або зеленого чаю. Більше того, портал PinkVilla зазначає, що чай улун приносить організму більше користі, ніж його зелені та чорні різновиди.

У порівнянні з іншими видами чаю, цей варіант має унікальний аромат і складний смак. Найпоширеніший спосіб приготування чаю улун - заварювання в гарячій воді, проте багато людей сьогодні віддають перевагу холодному заварюванню або додаванню в чашку молока, що також є чудовими способами вживання.

Ось 8 переваг чаю улун для здоров'я

1. Він може зменшити симптоми діабету.

Відео дня

Кілька досліджень підтвердили антидіабетичні властивості чаю улун. В одному дослідженні за участю китайських чоловіків і жінок, хворих на цукровий діабет, які випивали 16-30 чашок чаю на тиждень, було доведено, що чай улун приносить користь діабетикам, підвищуючи толерантність до глюкози. Дослідження, на додаток до багатьох інших, також показало, що він полегшує резистентність до інсуліну, збалансовує рівень цукру в крові, а також працює як профілактичний засіб діабету в окремих людей.

2. Сприяє здоровому схудненню.

Катехіни, що містяться в чаї, покращують метаболізм і допомагають модулювати енергетичний баланс. У японському дослідженні, проведеному на одинадцяти здорових жінках, доведено, що чай улун забезпечує їх організм вдвічі більшою кількістю полімеризованих поліфенолів, ніж зелений чай, що прискорює їх енергетичний обмін. Крім того, кофеїн, що міститься в чаї улун, спалює жир, не знижуючи при цьому рівень енергії в організмі. Також, як і будь-який кофеїновмісний напій, чай улун допомагає приборкати голод, тож ви з меншою ймовірністю накинетеся на шкідливі перекуси.

3. Він може допомогти запобігти раку.

Протизапальна та антиоксидантна активність улуна вища, ніж у його зеленого або чорного варіантів. Дослідження показують, що ці фактори, ймовірно, є причиною того, що він має неймовірний захисний ефект проти різних видів раку, включаючи рак шиї і рак яєчників. Крім того, поліфенольні сполуки, що містяться в ньому, також роблять значний внесок у його протиракову дію.

4. Сприяє здоров'ю серця.

Ці поліфеноли в чаї також відіграють важливу роль у зниженні ризиків серцевих захворювань, таких як високий кров'яний тиск. Дослідження показують, що вони роблять це, керуючи поглинанням і впливом надлишкових ліпідів у раціоні. Отже, чай улун приносить користь вашому здоров'ю, запобігаючи утворенню поганого холестерину.

5. Підвищує імунітет.

Чай улун містить амінокислоту під назвою L-теанін, яка є чудовим підсилювачем імунітету. Це в поєднанні з іншими його оздоровчими властивостями допомагає утримувати застуду та грип на відстані. Крім того, він дуже корисний для запобігання запаленню та покращення загального самопочуття.

6. Може покращити когнітивні показники.

Дослідження, проведене серед дорослих китайців середнього та старшого віку, показало, що споживання чаю багатогранно покращує когнітивні функції, такі як пам'ять, обробка інформації та виконання діяльності.

7. Допомагає розслабитися і омолодитися.

Його антиоксидантні та протизапальні властивості працюють в гармонії, щоб запобігти окислювальному стресу, тим самим роблячи його чудовою частиною вашого повсякденного способу життя. Ці переваги для здоров'я були помічені у спортсменів під час відпочинку після інтенсивних тренувань.

8. Це чудова альтернатива каві.

Вміст кофеїну в чаї улун набагато менший, ніж у чорному чаї або каві. Крім того, кофеїн в чаї улун з меншою ймовірністю зневоднює організм або негативно впливає на гігієну сну. Це робить його смачною, освіжаючою та енергійною альтернативою каві. Крім того, на відміну від кави, чай улун має неймовірну користь для здоров'я зубів і запобігає руйнуванню зубної емалі.

Побічні ефекти чаю улун

1. Болі та опіки. Вживання натщесерце може викликати біль у шлунку, нудоту, кислотний рефлюкс і печію. Це, ймовірно, спричинено тим, що дубильні речовини, присутні в чаї улун, реагують з травною кислотою, присутньою в кишечнику, що призводить до дискомфорту.

2. Нерегулярне випорожнення кишечника. Вживання чаю улун у невідповідний час також може вплинути на дефекацію та спричинити такі проблеми, як діарея. 

3. Неспокій і тривога. Надмірне споживання чаю улун, як і будь-якого іншого кофеїновмісного напою, може викликати у вас відчуття нервозності та неспокою.

Як бачите, більшість негативних ефектів чаю улун коріняться в надмірному споживанні або споживанні в невідповідний час. Тому рекомендується випивати не більше однієї-трьох чашок на день, вранці (після сніданку) і ближче до вечора (після обіду), щоб отримати максимальну користь. Крім того, перевага молочного улуна над звичайним чаєм може запобігти таким проблемам, як кислотний рефлюкс.

Раніше УНІАН писав про переваги для здоров'я від вживання такого напою як чай з куркумою. Серед них - протизапальні властивості, антиоксидантні ефекти, підтримка здоров'я суглобів та інші.

Вас також можуть зацікавити новини: