Олександр Авраменко пояснив, чому краще говорити паперова склянка, а не стакан / Фото скрін з відео

Багато хто з нас часто купує собі каву у кіосках, на АЗС та інших торгових точках, де її нам дають у паперовій посудині. І, мабуть, більшість все ж таки називають це стаканом. Хоча у філологів є аргументована відповідь - краще говорити "паперова склянка". Принаймні так стверджує відомий вчитель України Олександр Авраменко. Хоча словники наводять два словосполучення - і "паперовий стакан" і "паперова склянка".

В ефірі "Сніданку з 1+1" мовознавець провів експрес-урок з української мови, де пояснив, як і чому краще говорити саме "паперова склянка". При цьому педагог показав фрагмент з бліц-опитування людей на вулицях столиці, думки яких, до речі, розділилися.

За словами Авраменка, сучасні мовознавці радять уникати слова "стакан", оскільки воно штучне в нашій мові і вважається калькою з російської.

"Більш органічне - склянка. Логічно виникає думка, так склянка ж має бути зі скла. Друзі, у мові не завжди два та два - чотири. У давнину було винайдено для письма чорнило. Зрозуміло, що воно було чорного кольору, але з часом, коли винайшли рідину для письма червоного чи зеленого кольору, то ніхто вже нових слів для неї не вигадував - червонило або зеленило, а стали так само називати словом чорнило. Але з уточненням: "Чи є у вас зелене чорнило? Дайте мені червоне чорнило!" От така ж доля і в склянки. Можна сказати: "Дайте мені паперову склянку, або "треба купити пластикових склянок". До речі, пластикову склянку називають також пластянкою, але це розмовне слово", - пояснив  Олександр Авраменко.

Інші цікаві поради від Олександра Авраменка

Як правильно: говорити по-українськи, говорити українською чи говорити на українській мові. Одне з формулювань точно неправильне. Краще сказати: говорити по-українському, але і ця форма не ідеальна. Найбільш органічний і поширений варіант: говорити українською.

Олександр Авраменко відповів, як українською мовою правильно сказати у місцевому відмінку: удар по воротаМ або по воротаХ. У місцевому відмінку множини вживаємо закінчення "ах" - по містах, по селах, по воротах

Вас також можуть зацікавити новини: