користь ягід / фото ua.depositphotos.com

Усі фрукти містять клітковину та антиоксиданти - дві ключові поживні речовини для здоров'я серця. Однак кардіологи кажуть, що є ягоди, які можуть зробити серце витривалішим та знизити ризик серцевого нападу, пише Parade.

"Ягоди містять антиоксиданти, такі як антоціани та інші поліфеноли, які допомагають зменшити окислювальний стрес і запалення - два основні чинники серцевих захворювань", - наголосив засновник і медичний директор Georgia Integrative Cardiology, доктор Джейсон Рейнголд.

Водночас функціональний кардіолог, доктор медицини Джованні Кампаніле каже, що саме антоціани в ягодах роблять їх дуже корисними для здоров'я серця. Він пояснив, що цей антиоксидант допомагає запобігти запаленням та окислювальному стресу, що є основними чинниками розвитку серцевих захворювань. 

Відео дня

"Ягоди багаті антиоксидантами, які допомагають нейтралізувати шкідливі молекули, звані вільними радикалами, що можуть пошкоджувати клітини. Цей протизапальний та антиоксидантний ефект є одним з ключових способів, за допомогою яких ягоди підтримують здоров'я серця", - зауважив Кампаніле.

Також обидва кардіологи запевняють, що регулярне вживання ягід допомагає знизити артеріальний тиск та рівень "поганого" холестерину.

"Ці ефекти в сукупності допомагають захистити судини, сприяючи покращенню функції ендотелію та зниженню ризику атеросклерозу, які є ключовими факторами у підтримці здоров'я серцево-судинної системи", - пояснив Рейнгольд. 

За їхніми словами, ці переваги, а саме зменшення запалення, покращення функції судин та регулювання артеріального тиску, а також рівня холестерину, допомагають коронарним артеріям доставляти кров та поживні речовини, які потрібні серцю. 

"Серце з меншим навантаженням - це здоровіше серце", - додав Кампаніле. 

Зокрема кардіолог розповів про результати одного наукового дослідження, яке показує, що жінки, які вживали щонайменше три порції чорниці та полуниці на тиждень, мали на 32% нижчий ризик серцевого нападу порівняно з тими, хто вживав їх рідше.

"Такий захист і зниження ризику є чітким показником того, що ягоди відіграють значну роль у поліпшенні довгострокового здоров'я та функціонування серця", - додав Кампаніле.

Яка ягода найкраща для здоров'я серця?

"Найпоширеніші ягоди, такі як чорниця, полуниця, малина та ожина, мають подібну користь для серцево-судинної системи завдяки високому вмісту поліфенолів, клітковини, вітамінів і мінералів", - підкреслив доктор Рейнгольд. 

Водночас користь різних видів ягід трохи відрізняється. До прикладу, деякі дослідження показують, що чорниця може мати сильний вплив на артеріальний тиск та здоров'я судин. А щодо ожини, то вона зазвичай має більше клітковини. Кампаніле зауважив, що полуниця багата на вітамін C, який підтримує імунну систему. 

Однак здоров'я серця залежить не лише від ягід, а загалом від раціону, якого ви дотримуєтеся. 

"Пам'ятайте, що один продукт не може вирішити всі ваші проблеми зі здоров'ям. Ягоди - це чудове доповнення до способу життя, який також включає регулярну фізичну активність і збалансоване харчування цільними продуктами", - зауважив доктор Кампаніле. 

Інші цікаві матеріали про здоров'я

Раніше стало відомо, що їсти, аби знизити артеріальний тиск. За словами дослідників, варто їсти такі фрукти, як банани, чорниця, цитрусові, журавлина, ківі, вишні та інші. 

Також експерти розповіли, коли найкраще пити каву для підтримки енергії, травлення та здорового сну. Відомо, що цей напій дає енергію, поліпшує спортивні результати та прискорює травлення, але він має і недоліки.

Вас також можуть зацікавити новини: