Вживання продуктів з високим вмістом клітковини може допомогти знизити рівень "поганого" холестерину / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Високий рівень холестерину підвищує ризик розвитку потенційно небезпечних для життя станів, таких як інсульт і серцево-судинні захворювання. Тому дуже важливо підтримувати рівень загального холестерину в крові в межах норми.

Видання health digest пише, що підтримка здорової ваги, регулярні фізичні вправи та мінімальне вживання алкоголю - це кілька способів, за допомогою яких ми можемо захистити себе від гіперхолестеринемії.

Дієта також є ключовим фактором. Вживання продуктів з високим вмістом клітковини, таких як квасоля, вівсянка та авокадо, може допомогти знизити рівень "поганого" холестерину та підвищити рівень "хорошого".

Відео дня

Виявляється, є овоч, який може зробити те саме. Це може бути різким і може змусити вас плакати, але цибуля знижує рівень холестерину.

Цибуля може знизити рівень шкідливого холестерину і підвищити рівень хорошого

В 1 склянці вареної цибулі без солі 349 мг калію, 73,5 мг фосфору, 46,2 мг кальцію і трохи більше 23 мг магнію.

Цибуля також містить флавоноїд, відомий як кверцетин. Автори дослідження 2017 року, опублікованому в журналі Lipids in Health and Disease, поставили собі за мету краще зрозуміти взаємозв'язок між кверцетином і його потенційним впливом на зворотний транспорт холестерину, або процес, в ході якого організм виводить холестерин з клітин. На прикладі мишей, яких тримали на дієті з високим вмістом жирів, виявлено, що кверцетин посилює перенесення холестерину, знижує рівень поганого холестерину.

Навіть альтернативні форми цибулі мають ті ж переваги в плані зниження рівня холестерину. В ході 8-тижневого дослідження, опублікованого в 2015 році в журналі Plant Foods for Human Nutrition, вчені виявили, що вживання цибульного соку, багатого кверцетином, значно знижує рівень поганого холестерин у пацієнтів з помірно високим рівнем холестерину.

Чи можуть цибульні добавки знизити рівень холестерину

Якщо вам не подобається їсти цибулю, цибульні добавки також можуть потенційно знизити рівень холестерину. Автор аналіз, опублікованого в 2021 році в журналі Food Science & Nutrition, вивчили десять різних клінічних випробувань і прийшли до висновку, що цибульні добавки знижують рівень поганого холестерину, підвищують рівень хорошого холестерину і регулюють загальний рівень холестерину. Однак зв'язку між прийомом цибулі і поліпшенням рівня тригліцеридів не спостерігалося, і вчені підкреслили, що необхідно провести додаткові дослідження.

Певні фактори можуть підвищити ризик розвитку гіперхолестеринемії. Сюди входять вживання продуктів, багатих трансжирами або насиченими жирами, малорухливий спосіб життя, куріння, генетика, вік тощо. Наявність альтернативних захворювань також може бути фактором ризику, наприклад, діабету 2 типу або ожиріння.

Раніше УНІАН писав, що кардіологи назвали найгіршу їжу для артерій.

Вас також можуть зацікавити новини: