Іноді котам пропонують досить дивні іграшки з запахом / фото ua.depositphotos.com

У багатьох зоомагазинах можна зустріти великий вибір іграшок з котячою м'ятою для кішок. Як виявилося, це засіб може змусити вашого вихованця стати грайливим і веселим, або навпаки - заспокоїти його до повного розслаблення.

У чому ж секрет котячої м'яти, що буде, якщо дати коту валер'янку в таблетках і чому коти люблять котячу м'яту - читайте в матеріалі УНІАН.

Що таке котяча м'ята і для чого вона коту

Рослина Nepeta cataria - більш відома як котяча м'ята - належить до сімейства губоцвітих (серед них також такі трави, як розмарин, орегано, базилік і шавлія та ін).

Секрет в тому, що листя, стебла і квітки котячої м'яти виділяють ароматичне масло, що містить непеталактон, на яке і реагує кішка.

За даними ботаніків, котяча м'ята крім приваблення кішок, є ефективним засобом від комарів.

Nepeta cataria - котяча м'ята / фото Вікіпедія

Як котяча м'ята впливає на котів

Експерти стверджують, що саме непеталактон через рецептори в носі діє на кішок як феромон.

Більшість котів яскраво реагують на котячу м'яту. Деякі стають агресивними, збудженими, грайливими, а деякі - навпаки спокійними і розслабленими.

Дія котячої м'яти на тварину може тривати від 10 до 30 хвилин.

Деякі люди описують котячу реакцію на м'яту як "сп'яніння".

Попри популярність іграшок з котячою м'ятою, все ж не всі кішки реагують на неї: все залежить від генетики тварини. 

Як давати котячу м'яту

Котячу м'яту можна купити в декількох різних формах: тюбики, спрей, масло. Крім того, її можна виростити у себе у дворі.

Розвівши сушену котячу м'яту у воді, можна освіжити іграшки вашого пухнастика. Також висушеною котячою м'ятою можна посипати лежанки і кігтеточки вихованця - це приверне увагу вашої кішки до нових іграшок замість того, щоб дряпати меблі.

Котяча м'ята може змусити деяких тварин робити дивні речі. Однак у більшості випадків це безпечне доповнення до будь-якого кошика для іграшок для котів.

Кішки не страждають від залежності від котячої м'яти, але можуть почати звикати до неї, через що їх реакція може зменшитися.

Якщо котяча м'ята має заспокійливу дію на вашого чотирилапого друга, ви можете використовувати її як легкий заспокійливий засіб під час поїздки або під час зустрічі з новим членом сім'ї. 

Чи можна котам валер'янку

Якщо ж котяча м'ята робить вашого кота більш активним, тоді слід звернути увагу на валер'янку. Але з нею потрібно бути дуже обережним! Адже в багатьох випадках валеріана стає справжнім "наркотиком" для котів: вихованець може буквально сходити з розуму! А все через те, що запах валеріани може нагадувати кішкам феромони, які виробляються протилежною статтю.

Але якщо проконсультуватися з ветеринаром і дати потрібну дозу, тоді ваша кішка може просто заснути або стати більш спокійною на деякий час. Головне - не експериментуйте, а краще звернутися до фахівця.

Котяча м'ята: для чого вона потрібна: відео

Раніше УНІАН писав, чому коти люблять коробки, а також як привчити кота до лотка.

Вас також можуть зацікавити новини: