«Київтеплоенерго» в платіжках за січень проведе перерахунок нарахувань / фото УНІАН

Комунальне підприємство "Київтеплоенерго" в платіжках за січень проведе перерахунок нарахувань за теплопостачання та гарячу воду в бік зменшення, йдеться в повідомленні компанії.

Читайте також"Все одно виходить менше": Гончарук прокоментував запровадження двох платіжок за газ

Зазначається, що в січні в будинках з лічильниками вартість 1 Гкал теплової енергії становитиме 1356,62 грн/Гкал, замість встановленої тарифом вартості 1654,41 грн/Гкал. Для будинків без лічильників вартість опалення 1 кв. м становитиме 29,93 грн/кв. м при нормативному тарифі 38,5 грн/кв. м. Вартість 1 куб. м гарячої води також зменшиться приблизно на 16 грн.

Відео дня

Повідомляється, що точна сума перерахунку вказана окремим рядком у платіжках за січень, які кияни отримують у лютому.

У прес-службі нагадали, що вартість природного газу в тарифі на опалення і гарячу воду становить майже 80%.

Раніше вона визначалася перед опалювальним сезоном для всіх теплових компаній. Так, для «Київтеплоенерго» вартість газу в тарифі на опалювальний сезон 2019-2020 року була визначена на рівні 6235,51 грн/тис. куб. м.

Однак у зв'язку зі здешевленням природного газу (в грудні - 4276,69 грн/тис. куб. м, у січні - 4650 грн/тис. куб. м) уряд ухвалив рішення про можливість коригування в нарахуваннях за опалення і гарячу воду газової складової. «Відповідно, в грудні вартість цих послуг для киян зменшилася в середньому на 22% за рахунок газової знижки (в середньому на 300-400 грн), а в січні - на 16-18% (350 грн)», - сказано в повідомленні.

При цьому в компанії підкреслили, що некоректно порівнювати нарахування за опалення та гарячу воду в 2020 році з аналогічними місяцями минулих років, оскільки тарифи змінювалися щороку. Також некоректним є порівняння нарахувань січня 2020 року з груднем 2019 року - формула розрахунку включає середньомісячну температуру, яка в грудні була на 2 градуси вище, ніж у січні (+2,7 градуса - в грудні, 0,8 градуса - в січні).

Як повідомляв УНІАН, 24 грудня Кабінет міністрів надав можливість теплогенеруючим підприємствам знижувати чинні тарифи на тепло залежно від ринкових цін на газ.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук пояснив, що це рішення Кабінету міністрів дозволить уже зараз знизити суми в платіжках за комунальні послуги українців на 30%.