Розрахунки в Україні відбуваються виключно в нацвалюті / фото УНІАН

Національний банк у рамках планованої масштабної лібералізації валютного ринку України не планує дозволяти розрахунки в іноземній валюті усередині країни.

Читайте такожНБУ може скасувати обов'язковий продаж валюти експортерами

Про це повідомив журналістам заступник голови НБУ Олег Чурій.

Відео дня

«Розрахунки на території України відбуваються виключно в національній валюті, тому ми не бачимо необхідності змінювати цей принцип, - сказав Чурій. - Ми розуміємо, що частина розрахунків неофіційно відбувається в іноземній валюті, але вважаємо, що, якщо і далі продовжувати політику макростабілізації і зниження інфляції, ми повернемо довіру до національної валюти. Воно вже поступово повертається».

Довідка УНІАН. Ухвалений Верховною Радою Закон України «Про валюту і валютні операції» набрав чинності 7 липня 2018 року і вводиться в дію з 7 лютого 2019 року.

За інформацією НБУ, введення закону в дію передбачає скасування або ослаблення більш як 20 обмежувальних заходів на валютному ринку України, включаючи збільшення удвічі терміну розрахунків за експортно-імпортними контрактами, скасування валютного контролю за операціями до 150 тис. грн.

Крім того, з введенням закону в дію буде дозволено вільне використання рахунків юридичних осіб за кордоном, укладення валютних форвардів для хеджування операцій і операції за рахунками юридичних осіб-нерезидентів в банках України.

Також буде скасовано індивідуальні ліцензії на валютні операції, але при цьому дозволено оnline-купівлю валюти фізичними особами, а ліміт на валютні перекази за кордон без відкриття рахунків для фізосіб буде збільшено до 150 тис. грн.