Ілюстрація REUTERS

Президент Республіки Корея Мун Чже Ін закликав владу Японії скасувати обмеження на експорт низки технологічних товарів до Республіки Корея, які були введені з 1 липня.

Читайте такожМВФ назвавши ціну торговельної війни США і Китаю для світової економіки

Про це повідомляє ТАСС.

Відео дня

"Я закликаю Японії відкликати [обмежувальні] заходи та розпочати відкритий діалог з даного питання між нашими країнами", - заявив глава держави. Мун зазначив, що Сеул діятиме спокійно, щоб розв'язувати проблему дипломатичним шляхом. Між тим президент підкреслив, що Південна Корея зробить "необхідні" заходи, якщо корейським компаніям буде завдано "реальний збиток".

Раніше лідери парламентських фракцій Республіки Корея домовилися направити в Японію міжпартійну делегацію для обговорення торгових санкцій Токіо.

1 липня японський уряд прийняв рішення посилити контроль за експортом в Південну Корею трьох видів матеріалів, необхідних для виробництва напівпровідників і екранів різних гаджетів. Тепер на їх постачання потрібно отримувати окремі дозволи.

Відносини між Токіо і Сеулом різко загострилися після того, як восени 2018 року Верховний суд Республіки Корея виніс рішення про виплату компенсацій чотирьом колишнім працівникам японської компанії, яка зараз має назву Nippon Steel & Sumitomo Metal. Було визнано, що під час Другої світової війни цих людей мобілізували та змусили до підневільної праці на одному з підприємств фірми. Уряд Японії відкидає подібні судові рішення і наполягає на тому, що питання про компенсації був остаточно вирішене при нормалізації відносин між Токіо і Сеулом в 1965 році. У зв'язку з тим, що корпорація Nippon Steel & Sumitomo Metal не стала виплачувати компенсації, у Південній Кореї розпочалася процедура конфіскації її активів.