Україна почне позбавлятися запасів високозбагаченого урану для його переробки на низькозбагачений вже цього року.

Про це заявив міністр закордонних справ України Костянтин ГРИЩЕНКО, виступаючи в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку на конференції з виконання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), передає РІА «Новости».

"Як перший крок ми вилучимо вже цього року значну частину наших запасів для переробки його в низькозбагачений уран з метою використання в українських ядерних дослідних центрах", - сказав К.ГРИЩЕНКО.

Відео дня

Він також нагадав, що позбавлятися високозбагаченого урану Київ буде у разі отримання "достатнього міжнародного сприяння".

Глава МЗС України підкреслив, що цей добровільний крок Києва свідчить про те, що його країна "серйозно ставиться до проблем нерозповсюдження і роззброєння". Він також закликав інші країни, що володіють запасами збагаченого урану, наслідувати приклад України.

Як повідомляв УНІАН, 12 квітня у США Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ під час зустрічі з Президентом США Бараком ОБАМОЮ заявив, що Україна відмовиться від близько 90 кг збагаченого урану, якого достатньо для створення ядерної зброї.

У спільній заяві глав держав, яка була оприлюднена за результатами зустрічі, наголошується, що Б.ОБАМА позитивно оцінює рішення України позбутися усіх запасів високозбагаченого урану в обмін на необхідну технічну та фінансову допомогу у цьому питанні з боку Сполучених Штатів.

Передбачається, що високозбагачений уран з України піде до Росії, а звідти буде повернений низькозбагачений уран, який буде використаний у наукових цілях.