Міністерство фінансів презентувало проект закону про внесення змін до Податкового кодексу та інші законодавчі акти щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб`єктів малого підприємництва.

Як зазначив перший заступник міністра фінансів Анатолій МЯРКОВСЬКИЙ сьогодні під час прес-конференції в УНІАН, законопроектом пропонується ввести диференціацію платників податків – фізичних осіб на три категорії залежно від річного обсягу виручки, кількості найнятих робітників і виду діяльності.

Пропонується впровадити фіксовану ставку єдиного податку: вона буде прив`язана до розміру мінімальної зарплати. «Друге – це підвищення граничного обсягу доходів, який визначається в розмірах мінімальної заробітної плати. Якщо у нас раніше було максимум 500 тис. грн., то для фізичних осіб тепер збільшено до 2 млн. грн., а для юридичних осіб – з 1 до 5 млн. грн.», - зазначив А.МЯРКОВСЬКИЙ.

Відео дня

Законопроект передбачає можливість для фізичних осіб реєструватися платниками ПДВ, але в цьому випадку вони повинні вести спрощений облік доходів і витрат.

«Крім того, було скасовано обмеження відносити на витрати платника податку на прибуток витрати на придбання товарів у фізичних осіб - платників єдиного податку. Але впроваджується звітність для юридичних осіб по контрагентах, із якими у них є відносини, з малим бізнесом», - повідомив перший заступник міністра фінансів. Таким чином передбачається контролювати «спрощенців» у питанні неперевищення ними граничного обсягу виручки, підкреслив А.МЯРКОВСЬКИЙ.

Також пропонується скасувати 50-процентну надбавку до фіксованої ставки податку, яка застосовується за кожного найнятого робітника понад встановлену кількість.

«Для тих, хто реалізовуватиме власну продукцію, ставка єдиного податку буде зменшена в два рази», - говорить А.МЯРКОВСЬКИЙ.

Законопроектом скасовується щорічне переоформлення свідоцтв платників єдиного податку.

Фізичні особи - платники податку за фіксованою ставкою, згідно з проектом закону, зможуть надавати послуги виключно фізичним особам або платникам єдиного податку.

«Ми передбачаємо, що він (закон – УНІАН) має бути введений з 1 липня 2011 року. Буде перехідний період для того, щоб усі органи влади змогли привести свої рішення у відповідність із нормами того закону, який буде прийнято в остаточній редакції. Для фізичних осіб, які переходять зі спрощеної системи оподаткування на загальну, передбачається перехідний період до 1 січня 2016 року, в якому ставка податку на доходи фізичних осіб фактично становитиме 50% від тієї, що діє на сьогодні – не 15%, а 7,5%», - зазначив А.МЯРКОВСЬКИЙ.

Законопроект про реформування «спрощенки» зареєстровано в парламенті 16 травня 2011 року (№08521).