Россияне потеряют 20% доходов из-за конфликта с Украиной — экс-министр финансов РФ / Фото УНИАН

Подальша ескалація конфлікту в Україні та військове втручання в ситуацію на сході цієї країни може коштувати росіянам до однієї п'ятої їх доходів у результаті економічних санкцій Заходу і гонки озброєнь, заявив в інтерв'ю ИТАР-ТАСС колишній міністр фінансів РФ Олексій Кудрін.

"Я підтримую позицію, що ніяким чином Росія не може втручатися військовими силами в ситуацію на сході України. Це викликало б неконтрольовані ризики і в економічній, і у військовій, і в політичній сфері", - сказав Кудрін.

Читайте такожБританія заборонила поставки зброї до Росії

Відео дня

Він підкреслив, що новий виток протистояння може викликати збільшення військових витрат з обох сторін, при тому що військовий бюджет Росії більш ніж у 10 разів менший за військові бюджети країн НАТО. При цьому ВВП Росії зменшиться, що призведе до падіння реальних доходів населення.

"Образно кажучи, це як якщо б ми погодилися 15-20% своєї зарплати відразу віддати", - сказав Кудрін, зазначивши, що статися це може в різній формі, наприклад, через інфляцію або нестачу деяких товарів.

Читайте такожЄС готує заборону на поставки до РФ високотехнологічних товарів подвійного призначення

За оцінками Кудріна, введення країнами Заходу нових галузевих санкцій проти Росії через ескалації ситуації в Україні призведе до економічного спаду протягом календарного року.

"Якщо буде додаткова серія санкцій, я маю на увазі серйозних, галузевих санкцій, щодо енергетики, фінансового сектора, то ми можемо і просісти. Може бути, не в цьому році нижче нуля (вже півроку пройшло), але в календарному році - від моменту введення таких санкцій - економічне зростання буде вже негативним", - вважає колишній глава Мінфіну.

Читайте такожЄС оприлюднив критерії, якими розширив другу фазу санкцій проти РФ через ситуацію в Україні

Кудрін підкреслив, що у разі нового витка конфлікту "все, ймовірно, піде шляхом загострення військового протистояння, створення нових систем озброєння, нових систем контролю світового простору. "У цьому протистоянні нам буде важко. Важче, ніж зараз", - підкреслив екс-міністр.

Читайте такожЗМІ: Канада введе нові санкції проти Росії

Нагадаємо, США минулого тижня вперше ввели щодо Росії галузеві санкції, заборонивши чотирьом найбільшим російським компаніям і банкам залучати американські позики і заморозивши активи ряду оборонних підприємств.