Мінфін хоче створити пільгове іпотечне кредитування під 5-7% / REUTERS

Міністерство фінансів України планує створити програму пільгового іпотечного кредитування та фінансового лізингу житла під 5-7%.

Читайте такожКабмін звільнив від пенсійного збору українців, які вперше купують житло

Про це передає прес-служба Міністерства з посиланням на міністра фінансів Сергія Марченка.

Відео дня

"Передбачається абсолютно нова історія в доступності для громадян покупки житла. Створюється спеціальна компанія, яка буде докапіталізована урядом і зможе забезпечити створення фінансово-кредитних механізмів, а саме: запустити іпотечне кредитування і фінансовий лізинг на житло на прийнятних умовах", - цитує Марченка прес-служба Мінфіну.

За його словами, планується надання таких кредитів на суму до 2 мільйонів гривень за низькими процентними ставками, приблизно від 5 до 7% річних на термін від 60 до 240 місяців.

Зазначається, що перший внесок має бути не менше 20%. Передбачені також певні вимоги до житла та обмеження по площі: на одну людину не більше 52 квадратних метрів. Йдеться, в першу чергу, про первинний ринок житла.

"Другий напрямок у сфері сприяння забезпечення громадян житлом - фінансовий лізинг на термін до 20 років з процентною ставкою близько 5% річних і без сплати першого внеску. Зазначений напрямок фінансування буде направлено для збереження робочих місць, сприяння в забезпеченні житлом військових, поліцейських та інших службовців", - цитує Марченка прес-служба Мінфіну.

За словами міністра, на першому етапі планується надання 12,5 тисячі іпотечних кредитів і придбання 18,8 тисячі квартир у фінансовий лізинг.

"Надалі ми будемо розвивати та знаходити додаткові джерела фінансування для розширення програм", - цитує Марченка прес-служба Мінфіну.

Що цьому передувало