Тарифи на воду можуть зрости / фото ua.depositphotos.com

У квітні тарифи на воду можуть зрости в середньому на понад 12%, а в липні – більш ніж на 14%. Про це свідчать проєкти рішень, розроблені  НКРЕКП одразу після призначення нового керівника Регулятора Валерія Тарасюка.

Як зауважує голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко, підвищення цін планується у таких містах: Київ, Дніпро, Черкаси, Нікополь, Хмельницький, Вінниця, Рівне, Бровари, Ужгород, Львів, Тернопіль, Луцьк, Івано-Франківськ, Чернівці, Дрогобич.

Тарифи пропонують підняти у два етапи: з 1 квітня та з 1 липня 2024 року.

Відео дня

"НКРЕКП оголосила, що планує переглянути і підвищити тарифи для першої групи із 7 водоканалів, які знаходяться на заході країни, і для другої групи – з 14 великих водоканалів на інших територіях. Підвищення буде суттєвим – на 20, 30%, а подекуди навіть на 60%", – повідомив Олег Попенко.

Його слова знаходять своє підтвердження на офіційному сайті НКРЕКП. Так, за даними оприлюдненого проєкта постанови, у низці українських міст з 1 квітня тариф на водопостачання для населення може стати 20,60 грн., а з 1 липня – 26,70 грн. На водовідведення, відповідно, з 1 квітня – 29,04 грн., а з 1 липня – 36,65 грн.

Слід зазначити, що НКРЕКП вже вдруге пробує підвищити розцінки на воду. І новопризначений керівник Тарасюк, очевидно, має намір зробити це наперекір думці президента Володимира Зеленського, глави Уряду Дениса Шмигаля та профільного міністра Германа Галущенко.

Адже нагадаємо, що наприкінці червня 2023 року комісія вже оголошувала про те, що збільшує тарифи на водопостачання та водовідведення для 33 водоканалів із 1 липня минулого року. Тарифи мали зрости в середньому на 32%. Проте 1 липня президент Володимир Зеленський назвав рішення комісії ганебним і непрофесійним. Міністр енергетики Герман Галущенко тоді  заявив, що дії НКРЕКП є необґрунтованими та "не відповідають умовам воєнного часу". Прем'єр-міністр  Денис Шмигаль, своєю чергою, наголошував, що ці рішення НКРЕКП взагалі не були узгоджені з Урядом.

З огляду на викладене, вбачаються ознаки вірогідної змови Валерія Тарасюка із представниками Асоціації "Укрводоканалекологія", які й вимагають відповідного підвищення тарифів, навіть, попри той факт, що в багатьох водоканалів із нового року вже і так зросла плата за абонентське обслуговування споживачів - за індивідуальними договорами.

Директором Асоціації "Укрводоканалекологія"  є Олександр Шкінь, який саме під час попередньої каденції Тарасюка в НКРЕКП (2019 рік) був включений до складу Громадської ради при Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Наразі в Уряді та в Офісі президента спроби НКРЕКП масово підвищити тарифи на воду для населення ще не коментували. Обговорення проєктів відповідних рішень Тарасюка на сайті Регулятора чітко не визначено, однак він не може бути коротшим за 10 днів.

Нагадаємо, 3 березня 2024 року члени НКРЕКП під час закритого засідання шляхом таємного голосування обрали головою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Тарасюка Валерія Володимировича". Вже 5 березня  НКРЕКП  опублікував перші проєкти пропозицій про підвищення тарифів на водопостачання.