Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України затвердив план реалізації Стратегії у сфері протидії незаконному виробництву та обігу тютюнових виробів на період до 2021 року. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Читайте такожВ Україні пропонують підвищити вік для продаж тютюнових виробів до 21 року

“Цей документ сприятиме ліквідації всіх форм незаконного виробництва та обігу виробів з тютюну. Основна мета реалізації Стратегії – скорочення умов для існування тіньової економіки та корупції, і, як результат, - поліпшення інвестиційного іміджу України", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Відзначається, що цей план визначає індикатори і терміни виконання заходів боротьби з нелегальним ринком тютюну, проте сам документ не опублікований.

Стратегію у сфері протидії незаконному виробництву та обігу тютюнових виробів на період до 2021 року Кабмін затвердив у серпні 2017 року. Її реалізація передбачає: формування податкової і цінової політики, спрямованої на скорочення споживання тютюну; посилення контролю над залізничними перевезеннями тютюнової продукції і припинення нелегального обігу тютюнових виробів з використанням поштових та кур'єрських перевезень; удосконалення процедури знищення конфіскованих тютюнових виробів та обладнання для виробництва таких виробів; ведення офіційної статистики у сфері протидії незаконній торгівлі тютюновими виробами і т. д.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня Верховна Рада прийняла два пов'язаних законопроекти про зміни до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві №1210 та №1209-1.

Зокрема, законопроекти передбачають підвищення ставки акцизу на тютюнові вироби для нагріву в 2021 році до 1454,33 грн за 1000 штук (зараз сума акцизу - 342 грн). Щорічно ставка акцизу буде підвищуватися на 20% до 2024 року, досягнувши 2516,54 за 1000 штук.

У жовтні минулого року Рада прийняла закон про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів та єдиного внеску соцстрахування. Закон, до всього іншого, передбачає встановлення торгової націнки на сигарети для гуртової та роздрібної торгівлі на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни. Поки що закон не підписаний президентом Володимиром Зеленським і не набув чинності.