Ілюстрація REUTERS

Україні необхідно ввести тимчасову заборону на експорт металобрухту. Про це пише видання Мінпром у статті "Загроза дефіциту: тимчасова заборона приборкає зростаючий експорт металобрухту".

В той час як запаси металобрухту на вітчизняних металургійних підприємствах поступово знижуються, експорт сировини зростає. За 5 місяців поточного року експортери брухту наростили поставки на зовнішні ринки в 9 разів. Заступник директора "Укрпромзовнішекспертизи" Юрій Добровольський прогнозує, що ціни на металобрухт у другому півріччі будуть вищі, ніж у першому. А це неминуче означає подальше зростання експорту.

Як пише видання, державі вже зараз необхідно вживати заходів, щоб металурги не зіткнулися з дефіцитом сировини. "Має бути або підвищення мита, але його дію було продовжено зовсім недавно, або ж якась тимчасова міра, можливо навіть через РНБО або інший орган про тимчасову заборону експорту брухту", - вважає президент Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Калєнков.

Відео дня

Керівник Центру розвитку ринкової економіки CMD-Ukraine Ігор Гужва зазначає, що сьогодні українська держава зобов'язана звернути увагу на металургійну галузь саме в частині переробки металобрухту. "Тому що ми на сьогодні є свідками формування нової реальності під назвою Європейський зелений курс, де всі зусилля влади, вчених, підприємств сконцентровані на мінімізації споживання енергетичних ресурсів і викидів в атмосферу шкідливих речовин. Металургія і металобрухт — це якраз основи цієї нової реальності. Наші підприємства, використовуючи металобрухт, менше споживають енергоресурсів і скорочують викиди", - підкреслює експерт.

Своєю чергою генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов висловив упевненість, що держава має створювати прогнозовану політику стимулювання переробки сировини всередині країни. "У нас за фактом вже в наявності так зване сировинне прокляття, тобто ми фактично експортуємо і поставляємо на зовнішні ринки сировинні групи товарів. Роль держави сьогодні це максимально перевертати піраміду", - сказав він, додавши, що держава отримує набагато більше податкових надходжень від експорту готової продукції, ніж від поставок за кордон сировинних товарів.

Експерти відзначають, що якщо Україна слідом за іншими країнами продовжить введення обмежувальних заходів щодо експорту металобрухту, то будь-якої жорсткої реакції на це не послідує. "Наші торгові партнери на це відреагують нормально, тому що ніхто не постраждає крім Туреччини, але остання теж має розуміти, що маючи загороджувальні мита на наші товари, і зокрема на металопродукцію навряд чи вона може пред'являти до України будь-які претензії, якщо ми тимчасово вирішимо взагалі обмежити експорт брухту", - упевнений а.Каленков.