В ОБСЄ розчаровані рішенням українського парламенту заборонити РФ спостерігати за виборами в Україні / фото УНІАН

Місія зі спостереження за президентськими виборами в Україні від Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ підтверджує, що російських громадян у складі іноземних спостерігачів в Україні не буде.

Про це в ексклюзивному коментарі УНІАН сказав речник БДІПЛ Томас Раймер.

"Українська влада дала чітко зрозуміти, що російські громадяни не будуть акредитовані, і не існує способу здійснювати спостереження без такої акредитації. У зв'язку з цим, росіяни вирішили не надсилати їх", - сказав

Відео дня

"Оскільки їх не буде в Україні, не існує жодної можливості, аби вони долучилися до команди (спостерігачів) в Україні", - заявив він.

Читайте такожРосія не надсилатиме своїх спостерігачів на українські вибори, бо боїться за них

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого Верховна Рада заборонила громадянам Російської Федерації бути офіційними спостерігачами на виборах президента України, народних депутатів України та місцевих виборах. За закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні» (№ 9524) проголосували 232 народних депутати.

Своєю чергою директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Інгіборг Солрун Гісладоттір заявила, що розчарована рішенням українського парламенту заборонити росіянам спостерігати за виборами в Україні. Вона зазначила, що заборона російським спостерігачам брати участь у спостережній місії за президентськими виборами суперечить зобов'язанням України перед ОБСЄ та її країнами-учасницями.

6 лютого МЗС України наголосило, що не прийме заявки від жодного власника паспорта громадянина Російської Федерації для реєстрації офіційними спостерігачами на виборах в Україні. У відомстві заявили, що відмова в реєстрації власників російських паспортів не суперечить міжнародним зобов'язанням України у сфері вільних та демократичних виборів.

Президент України Петро Порошенко обіцяв віддати наказ Державній прикордонній службі не пускати спостерігачів від РФ на українські вибори у 2019 році.

У свою чергу, в МЗС РФ сьогодні, 8 лютого, заявили, що вирішили утриматися від направлення до України російських громадян для спостереження за виборами.