Київ. 18 лютого. УНІАН. Верховна Рада України ратифікувала Поправки до положень Договору до Енергетичної Хартії, що стосуються торгівлі.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного закону проголосували 370 народних депутатів із 443, зареєстрованих в сесійній залі.

Закон розроблено Міністерством палива та енергетики на виконання доручення Кабінету міністрів України та з метою забезпечення правової юридичної послідовності двосторонніх торговельних відносин України в рамках Договору до Енергетичної Хартії (ДЕХ) в паливо-енергетичному комплексі.

Відео дня

Законом передбачено ратифікацію Україною Торгової Поправки. Ратифікація Торгової Поправки забезпечить послідовність прийняття зобов’язань по ДЕХ та є засобом встановлення відповідності між СОТ і ДЕХ.

Поправка, в основному, вносить зміни до статті 29 ДЕХ „Тимчасові положення, що стосуються пов’язаних з торгівлею питань” і замінює посилання на ГААТ 1947 р. посиланнями на положення СОТ. Крім того, Торгова Поправка поширює дію правил ДЕХ на пов’язане з енергетикою устаткування (на сьогодні тільки енергетичні продукти і матеріали регулюються Договором) та спрощує в рамках ДЕХ процедуру переходу на режим зобов’язань стосовно максимально допустимого рівня митних податків і зборів, якщо це буде визнано доцільним країнами-членами ДЕХ.

Запровадження Торгової Поправки дозволить забезпечити правову послідовність і фактично встановити режим СОТ в енергетиці.