Київ. 29 квітня. УНІАН. У рамках офіційного візиту до Угорщини Президент України Віктор ЮЩЕНКО взяв участь у церемонії відкриття пам`ятного знака жертвам Голодомору 1932-33 років в Україні. Про це повідомили УНІАН у прес-службі Президента України.

«Цей меморіал є нашою спільною святинею. Ми підкреслюємо: українці й угорці спільно стоять супроти будь-якої загрози. Ми віддаємо шану минулому, однак думаємо про майбутнє», - сказав В.ЮЩЕНКО.

Він наголосив, що Голодомор став одним із найжахливіших злочинів проти людства в історії ХХ століття, в результаті якого загинули мільйони українців.

Відео дня

Глава Української держави висловив переконання, що метою штучного голоду було знищити основу української нації, зламати волю до опору, навіки поселити страх, чим убити будь-яку можливість відродження незалежної України. «Це - свідомий геноцид нашого народу. Цинічність, підступність і бездушність режиму посилювалися тим, що протягом десятиліть Радянський Союз приховував від світу правду про свій злочин. Будь-яка публічна згадка про Голодомор неминуче каралася», - переконаний Президент.

Президент наголосив, що без широкого міжнародного осуду Голодомору як геноциду подібні трагедії зможуть повторюватися в інші часи і в інших куточках планети. При цьому, пояснив він, Україна вважає винними у винищенні людей комуністичний режим, сталінізм і радянську систему упокорення.

В.ЮЩЕНКО подякував усім державам і народам, які в листопаді минулого року разом із нами відзначили 75-ті роковини Голодомору, що було всесвітнім проявом співчуття й солідарності. Президент висловив вдячність Угорщині, парламент якої першим у Європі визнав Голодомор геноцидом Українського народу.

Також Президент України подякував усім, хто причетний до відкриття пам`ятника, зокрема, державному керівництву і громадським діячам Угорської Республіки, українській громаді в Угорщині. Він також адресував слова подяки меру Будапешта Гáбору ДÉМСКІ і мерові п`ятого району столиці Угорщини панові Áнталу РÓГАНУ.

У заході також взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорщині Дмитро ТКАЧ та голова Державного самоврядування українців Угорщини Ярослава ХОРТЯНІ, представники мерії Будапешту та п`ятого району угорської столиці, угорських політичних партій, депутати Державних Зборів Угорщини, представники української громади Угорщини.

Учасники церемонії запалили символічні свічки пам`яті та встановили їх біля пам`ятника, вшанувавши пам`ять жертв Голодомору хвилиною мовчання. Після чого відбулося покладання квітів до пам`ятного знака.

* * * Пам`ятник розташований у центрі Будапешта на площі Шандора Петефі (лівий берег Дунаю), на перехресті популярних туристичних маршрутів, території, віднесеної до світової культурної спадщини.

Автор пам`ятного знака – професор Львівської національної академії мистецтв Олександр ЗВІР. Висота пам`ятного знака сягає 2,5 м. Поруч із місцем встановлення пам`ятника знаходяться пам`ятний хрест жертвам вірменського геноциду 1915 року та пам`ятний знак жертвам громадянської війни у Греції 1947 року.

Ідея пам`ятного знака - свічка пам`яті з білого мармуру з терновим вінком зі сталі чорного кольору - належить Послові України в Угорщині Д.ТКАЧУ та голові Державного органу самоврядування українців Угорщини Я.ХОРТЯНІ.