Транспортування зараженого проводила спеціальна медична бригада / фото УНІАН

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька прокоментувала перший випадок зараження в Україні новою коронавірусною інфекцію, заявивши, що медична система в цьому випадку спрацювала згідно із затвердженими алгоритмами та ситуація повністю контрольована.

Про це вона написала у соціальній мережі Facebook.

«В Україні зареєстровано перший випадок зараження коронавірусом. При перевірці чергової партії зразків референс-лабораторія Центру громадського здоров’я зафіксувала в однієї особи наявність COVID-19», - нагадала вона.

Відео дня

Міністр зауважила, що чоловік повернувся в Україну з Італії. «Під час перетину кордону він не мав жодних ознак ГРВІ. Втім, отримавши пам’ятку про самоізоляцію, чоловік і його дружина сумлінно дотримувались рекомендацій. І, як зазначено у пам’ятці, при перших симптомах ГРВІ звернулися до лікаря. Оскільки в анамнезі була подорож до Італії протягом останніх 14 днів, лікар прийняв рішення про госпіталізацію», - додала Скалецька.

За її словами, згідно із затвердженими алгоритмами, транспортування проводила спеціальна медична бригада. Відтоді чоловік перебував в ізоляції під наглядом лікарів.

Читайте такожКоронавірус в Україні: ЗМІ дізналися подробиці про першого зараженого

Також, згідно з алгоритмом, була ізольована під наглядом лікарів дружина, оскільки вона була єдиною контактною особою.

«Ситуація повністю контрольована. Медична система спрацювала чітко, згідно із затвердженими алгоритмами», - наголосила міністр.

Вона нагадала, що в України є понад 2 тисячі боксів та близько 12 тисяч ліжок в інфекційних лікарнях. Понад тисячу лікарів-інфекціоністів та 5 тисяч кваліфікованих медичних працівників, які знають, що і як робити у випадку підозри або захворювання на коронавірус.

Скалецька звернулась до всіх українців, особливо осіб, які повертаються з країн, де зафіксовано випадки зараження на коронавірус, дотримуватись інструкцій та рекомендацій ВООЗ. При перших ознаках ГРВІ звертатися до лікаря і обов'язково повідомляти про подорож.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 3 березня, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що в Україні зафіксовано перший випадок нового коронавірусу.

Довідка УНІАН. Наприкінці грудня влада Китаю повідомила про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу COVID-19. Вірус передається від людини до людини, інкубаційний період становить близько двох тижнів.

28 лютого Всесвітня організація охорони здоров'я підвищила оцінку глобального ризику поширення нового коронавірусу COVID-19 з «високого» до «дуже високого».

Станом на 3 березня у світі зареєстровано 90 тис. 937 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 тис. 117 летальні, одужали 48 тис. 017 осіб.