Який відпочинок без моря? Адже так укріпити здоров`я, як це можна зробити за допомогою морського клімату, неможливо ні в степу, ні в лісі, ні в навіть горах. Але їхати треба туди, де вам буде особисто  добре, адже у кожного моря своє обличчя. А окрім цього, у відповідний час, адже той курорт, який літом лікує, взимку може покалічити, і навпаки. Про те, кому яка курортна зона залежно від клімату підійде для оздоровлення, ми поцікавилися у лікаря-реабілітолога Бориса Скачко.

Чорне море

На ПБК  сухий клімат: у місяць там зазвичай  не більше трьох вологих, задушливих або похмурих днів. А ось на Чорноморському побережжі Росії вологість повітря вища, тому часто буває задушливо, що несприятливо для людей з хворобами серця і легенів. Такий же клімат на чорноморському побережжі Туреччини, а ось клімат на курортах Болгарії і Румунії літом схожий на кримський, тому люди, які страждають від хвороб бронхів і легенів відчувають себе в таких умовах комфортніше. Сонячна активність відносно помірна — без ризику обгоріти можна знаходитися під сонцем до 20 хвилин.

Відео дня

Вода Чорного моря багата мікроелементами. Серед них бром, йод, хлор, натрій, калій, кальцій, магній, сульфати, карбонати... Але мінеральна насиченість невелика — всього 18 г на літр. Хай це не так багато, як в Червоному і Середземному морі, але цілком достатньо для бальнеотерапії. Мінус — температура води іноді може різко мінятися з теплої на холодну — у зв`язку із зміною течій.

Особливості Чорного моря — гірська аеротерапія і можливість природного грязелікування. У горах, гірських і прибережних лісах повітря насичується киснем і ароматами лікувальних трав, із-за чого навіть просто дихаючи людина здійснює практично лікувальну інгаляцію. Важливо в цих умовах не палити — компоненти тютюнового диму глибше проникатимуть в органи дихання.

У прибережних районах Криму є багато озер, що містять цілющу грязь. Якщо обтиратися нею щодня, можна активізувати обмін речовин, ослабити запалення, прискорити зрощення кісток після переломів. 

  Кому підійде? У Криму корисно відпочити людям, які страждають від  бронхолегеневих  (ларингіт, бронхіти, астма, емфізема), серцево-судинних (ішемічна хвороба серця, гіпертонія), ревматичних (ревматоїдний артрит, ревматичний поліартрит, що деформує остеоартроз), нирковими захворюваннями (нефрит). А ось чорноморське побережжя Росії  сердечникам не підійде (підвищена вологість сприяє спазмам бронхів і перенавантажує серце).

Азовське море

Клімат північного і східного Приазов»я вологий. Вода Азовського моря малосолона і маломінералізована через те, що в нього впадають багато повноводних річок, тому вона менш цілюща, ніж чорноморська. Зате тут дуже рідко буває холодна вода: мілке море добре прогрівається і тому тримає постійно тепло. 

Кому підійде? В першу чергу — тим, хто хоче просто зняти хронічну втому. А ось хворим дихальними і серцевими проблемами цей регіон мало підходить — із-за вологості (окрім південного — кримського побережжя Азовського моря, де повітря сухіше).

segodnya.ua