Центральний районний суд Миколаєва ухвалив рішення про відкрите судове слухання у справі Оксани Макар.

Про це повідомляє Відділ зв`язків із засобами масової інформації Генеральної прокуратури України.

У повідомленні наголошується, що “судді задовольнили клопотання прокурора про відкритий судовий розгляд справи, за винятком окремих засідань, де вивчатимуться докази, які не підлягають розголошуванню (тобто інтимного характеру)”.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, у перерві судового засідання у справі О.Макар народний депутат, адвокат матері загиблої дівчини Тетяни Суровицької Микола Катеринчук уточнив, що суд дозволив журналістам бути присутніми на засіданнях без права вести фото-, відеозйомку і аудіозаписи, а також родичам потерпілої, які не є свідками у справі.

За словами М.Катеринчука, суд відмовився задовольнити прохання про ведення телевізійної трансляції процесу. Слухання проходитиме у відкритому режимі у присутності громадян до того моменту, поки у судовому розслідуванні не розглядатимуться епізоди, пов`язані із статевими злочинами. Все інше буде доступне, відзначив М.Катеринчук.

«Ми вважаємо, що це рішення абсолютно на користь суспільства, - заявив адвокат. – Те, що сьогодні суд почув наші аргументи і заяву постраждалої, насправді це процесуальна норма, вона стосується тієї інформації, яку не хотіла поширювати потерпіла. Суддя ставила питання під час дослідження цього клопотання, чи розуміє потерпіла, що захист може використовувати і оголошувати будь-яку інформацію, пов`язану з характеристикою загиблої Оксани Макар або представника потерпілої - матері. Тетяна (Суровицька) йде на це усвідомлено, тому що вона хоче, щоб суспільство належним чином відреагувало на все це, і батьки знали, як виховувати своїх дітей, і щоб такі речі більше не траплялися».

Сама Т.Суровицька позитивно оцінила рішення суду про відкрите слухання справи.

«Я іншого не чекала, я знала, що ми доб`ємося відкритого суду. Вони нехай одержать те, на що заслуговують. Повірте, що одержать», - сказала вона.

На сьогоднішньому засіданні Т.Суровицька відмовилася від свого цивільного позову про моральний і матеріальний збиток.

«Грошей від цих людей мама не хоче одержувати. Ні матеріальний, ні моральний збиток на цьому етапі заявлятися не буде», - підкреслив М.Катеринчук.

Як повідомляв УНІАН, 9 березня у Миколаєві троє молодих людей зґвалтували 18-річну О.Макар, а потім намагалися спалити її живцем. На кинутому будівництві дівчину знайшов випадковий перехожий. Близько трьох тижнів медики боролися за життя О.Макар, але 29 березня вона померла у Донецькому опіковому центрі.

На попередньому засіданні у справі 24 травня суддя Центрального районного суду Миколаєва Олена Ceлівaнoвa ухвалила рішення вести слухання у закритому режимі.

Трьом обвинуваченим інкримінується скоєння злочинів, передбачених пунктами 4, 10, 12 ч. 2 статті 115, ч. 4 статті 152 Кримінального кодексу України. Одному з них також інкримінується ч. 3 статті 153 (насильницьке задоволення статевої пристрасті у збочених формах).

Сьогодні, 12 червня, Центральний райсуд Миколаєва у закритому режимі почав слухання по суті справи щодо вбивць О.Макар.

Громадськість вимагала відкритого судового розгляду справи.