Федерація профспілкових організацій Чернігівської області вимагає забезпечити виконання "чорнобильського" законодавства, збільшивши для цього видатки Держбюджету на 2011 роки при внесенні змін до нього.

Як повідомили УНІАН у Федерації профспілок області, про це йдеться у зверненні до центральних органів влади учасників конференції, яка відбулася у Чернігові до 25-ої річниці аварії на ЧАЕС.

Профспілки вважають за необхідне надати на законодавчому рівні статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи 1-ї категорії особам, хворим на рак щитовидної залози, незалежно від віку і наявності зв`язку захворювання та інвалідності з наслідками аварії на ЧАЕС. Ще однією вимогою є недопущення ліквідації зони посиленого радіоекологічного контролю без проведення детального екологічного оздоровлення забруднених територій, створення безпечних умов і радіаційного захисту життя на цих територіях.

Відео дня

За словами голови Федерації профспілкових організацій Чернігівської області Миколи БОГДАНА, особливу тривогу викликає стан здоров`я учасників ліквідації наслідків трагедії, а також проживаючих на радіоактивно забруднених територіях, розвиток онкологічних захворювань у дітей, які народились в сім`ях батьків-ліквідаторів та інші. Незважаючи на те, що за твердженням науковців, причиною захворювань на рак щитовидної залози є наслідки Чорнобильської катастрофи, особи, котрі до повноліття не мали встановленого зв`язку інвалідності з наслідками зазначеної катастрофи, не отримують державної підтримки. Крім того, вкрай низькими залишаються пенсії ліквідаторів, соціальні виплати та компенсації, в т.ч. і мешканцям забруднених територій. Докорінного перегляду потребує стан санаторно-курортного лікування потерпілих, зокрема дітей.

Так само в регіоні зменшуються масштаби дослідження сільськогосподарської продукції на радіонукліди.