Дитина і мати почуваються добре \ newsru.co.il

Лікарі-репродуктологи з Греції та Іспанії зуміли привести на світ дитини з використанням генетичного матеріалу трьох людей.

Читайте такожЖінка народила дитину через три місяці після смерті

Хлопчик вагою 2,9 кг народився в Греції у вівторок. Повідомляється, що дитина і мати почуваються добре, передає Бі-бі-сі. За словами лікарів, це нове слово в історії медицини, яке дасть надію безплідним парам у всьому світі.

Відео дня

При цьому низка британських експертів вважають, що з міркувань етики цей медичний експеримент проводити не слід.

Нова технологія була розроблена, щоб допомогти сім'ям, які мають в анамнезі мітохондріальні захворювання, які є спадковими і передаються від матері дитині.

Проте в даному конкретному випадку вона була використана для лікування безпліддя у 32-річної мешканки Греції, яка до цього вже пройшла чотири невдалі курси екстракорпорального запліднення (ЕКЗ).

Для ЕКЗ були використані її власна яйцеклітина, сперматозоїди батька і ще одна яйцеклітина від жінки-донора. Запліднений таким чином ембріон був перенесений в матку пацієнтки.

Тепер її син має набір ДНК не тільки від своїх батьків, але і невелику кількість генетичного матеріалу від жінки-донора, оскільки мітохондрії мають власний набір ДНК.

Цей експериментальний метод запліднення раніше застосовувався лише в одному випадку - для сімейної пари з Йорданії - і теж викликав неоднозначну реакцію в медичному співтоваристві. У той же час низка фахівців, які займаються проблемами репродукції, вважають, що цей метод дозволить збільшити шанси на успіх ЕКЗ.

Мітохондрії - це крихітні компоненти клітини, наявні майже в кожній клітині тіла і перетворюють поживні речовини в енергію.

Мутації в мітохондріальному геномі призводять до порушень енергетичного обміну в клітинах і викликають мітохондріальні захворювання, при яких в першу чергу вражається м'язова і нервова системи.

Оскільки цей дефект успадковується від матері, то суміщення ДНК матері з мітохондріями жінки-донора може допомогти передати майбутньому потомству здоровий мітохондріальний геном.

Є також припущення, що рівень мітохондріального ДНК може впливати і на успішний розвиток вагітності, однак клінічних доказів цьому поки немає.

Грецькі медики працювали спільно з іспанським репродуктивним центром Embryotools, який тільки но оголосив, що ще 24 жінки беруть участь у цьому експериментальному методі ЕКЗ і вже вісім ембріонів готові до пересадки.

Президент Інституту життя в Афінах Панайотіс Псатас з приводу нового випадку заявив наступне: "Незаперечне право жінки стати біологічною матір'ю [своїй дитині] стало реальністю. Ми дуже пишаємося можливістю оголосити про цю інновацію міжнародного масштабу у справі допоміжної репродукції, і відтепер ми можемо дати можливість мати здорову дитину тим жінкам, які вже пройшли кілька невдалих циклів ЕКЗ або мають рідкісні генетичні мітохондріальні захворювання".

У лютому 2018 року лікарі в англійському місті Ньюкасл, які першими розробили цю технологію, отримали дозвіл на використання генетичного матеріалу від трьох осіб при використанні репродуктивних технологій в країні.

Наглядовий орган в Британії вже схвалив два таких випадки - обидва у сімейних пар, які мають рідкісні мітохондріальні захворювання.

Однак низка британських лікарів вказують, що безпліддя і запобігання передачі у спадок генетичного захворювання - це різні речі з морально-етичної точки зору.

"Мене турбує, щов даному випадку такої необхідності не було - забирати з яйцеклітини цієї жінки її генетичний матеріал і пересаджувати його в яйцеклітину донора. Ризик цієї технології ще до кінця невідомий, однак до неї можна вдаватися в разі мітохондріальних захворювань, але не в подібній ситуації. Ця пацієнтка могла б зачати, якщо б в подальшому знову використовувався звичайний метод ЕКЗ", - сказав фахівець з проблем репродукції з Оксфордського університету Тім Чайлдс, директор однієї з найбільших клінік в Британії, яка займається проблемами репродукції.