Як знизити високий тиск / фото : ua.depositphotos.com

Підвищений тиск - поширений і смертельно небезпечний симптом. Найчастіше він мучить літніх людей, але і молоді іноді скаржаться на погане самопочуття. Підвищеним вважається будь-який тиск, який має значення вище 130/90. Швидку допомогу потрібно викликати при будь-якому різкому підвищенні тиску.

Підвищений тиск легко визначити за допомогою тонометра. Інші його симптоми: головний біль, запаморочення, біль в очах, нудота, біль в серці і грудях, сильне запаморочення, слабкість.

Перша допомога при підвищеному тиску: порядок дій

Порядок дій при різкому підвищенні тиску наступний.

Відео дня
  1. Прийміть один з препаратів від гіпертонічного кризу: каптоприл, коринфар, фармадипін.
  2. При відчутті болю або тяжкості в грудях прийміть нітрогліцерин під язик.
  3. Сядьте на стілець або диван і опустіть ноги. 
  4. Зачекайте 40 хвилин, спробуйте інші описані в статті методи.
  5. Якщо тиск не знизився або підвищився - викликайте швидку.

Прохолодний душ

Прийміть прохолодний душ або ляжте в ванну з прохолодною водою. Температура води не повинна перевищувати 32 градуси. Таким чином тіло охолоне, пульс сповільниться і тиск швидко опуститься.

Глибоке дихання

Сядьте з рівною спиною і закрийте очі. Зробіть глибокий вдих, порахуйте до 5, потім повільно видихніть. Робіть вправу 3-4 хвилини.

Ванночка для ніг

Наберіть в тазик гарячу воду температурою приблизно 45°. Занурте в неї ноги по щиколотку і залиште на 10 хвилин. Таким чином кров приллє до ніг і загальний артеріальний тиск знизиться.

Чай з м'ятою

Перцева м'ята допомагає знизити тиск. Краще залити окропом свіже листя, але підійде і висушена трава.

Яблучний оцет

Змочіть марлю або тканину в яблучному оцті і прикладіть до стопів ніг на 15 хвилин. Можна також прийняти його всередину. 1 чайну ложку оцту розчиніть в склянці теплої води і випийте.

Валер'янка

Валеріана - потужне заспокійливе, яке уповільнює пульс і знижує тиск. Дуже важливо не перевищувати дозу, зазначену в інструкції до препарату.

Вас також можуть зацікавити новини: