Цибулиння для городу / фото ua.depositphotos.com

Не варто викидати у відро для сміття лушпиння цибулі, якщо у вас є город або клумба. Це безцінне і абсолютне безкоштовне засіб для підгодівлі грунту. Лушпиння цибулі багате вітамінами і фітоніцидами - речовинами, які вбивають бактерії. Вносити лушпиння в грунт можна в будь-який час року як в свіжому вигляді, так і у вигляді настою.

Раніше ми розповідали, що робити з опалим листям у городі і в саду.

Цибулиння при пожовклому листі овочів

Якщо у овочевих культур пожовкло листя, їх рекомендується обробити настоєм цибулі. Для цього два повних ополоника лушпиння залийте 10 л води і прокип'ятіть 10 хвилин. Потім остудіть і процідіть розчин. Відіжміть мокре лушпиння руками в розчин і полийте рослини.

Відео дня

Цибулиння для боротьби з шкідниками і попелицями

Для боротьби з плодожеркою, попелицями, мідяницями, колорадськими жуками, павутинними кліщами та іншими шкідливими комахами застосовують лушпиння. Розчин з лушпиння для них згубний.

Готується настій так: наповніть лушпинням відро на половину і залийте доверху гарячою водою. Настоюйте 12 годин. Потім процідіть розчин і розбавте водою у співвідношенні 1:1. Для більшої ефективності можна додати в розчин жменю тертого господарського мила. Обробку рослин проводять вечорами. 

Для боротьби з нематодами і проволочником у картоплі лушпиння цибулі розминають і додають в лунку при посадці картоплі. Це відлякає шкідників від грядок під час росту картоплі.

Цибулиння як мульча

Лушпинням цибулі можна покрити на зиму город або посипати землю між грядками озимих культур. Для мульчування використовують як сире лушпиння, так і залишки після приготування відварів. Такий матеріал наповнить землю корисними речовинами і поліпшить врожайність рослин навесні.

Рецепт настою з цибулиння для квітів і овочів

З лушпиння і води роблять дуже корисний настій, багатий вітамінами. Такий настій прискорює ріст рослин, покращує врожайність і позитивно позначається на якості грунту.

Настоєм обприскують листя квітів і овочів, поливають землю і замочують в ньому насіння. Рецепт настою з цибулиння такий: 20 г лушпиння викладіть в каструлю і залийте 3 л води. Доведіть до кипіння і варіть 7 хвилин. Після цього остудіть настій до кімнатної температури. Тепер його можна застосовувати.

Якщо ж потрібно приготувати багато розчину на велику ділянку, то залийте 50 г лушпиння 10 л теплої води. Настоюйте розчин 5 днів. Потім процідіть від залишків лушпиння.

Вас також можуть зацікавити новини: