
Генеральське сало - це назва певної частини свинячої тушки, про походження відомо 2 версії. Перша - раніше через дорожнечу таке сало могли дозволити собі тільки люди вищих станів, зокрема генерали, друга - саме сало має прошарки, схожі на генеральські погони.
Як виходить генеральське сало - важливий секрет
Фермери кажуть, що генеральське сало важливо розпізнати ще на етапі купівлі, інакше смачного продукту в домашніх умовах ви не отримаєте. Як правило, після оброблення тушки вагою близько 100 кг сала виходить лише 5-6 кг.
Запам'ятовуйте, яке найсмачніше сало на ринку і на що звертати увагу під час купівлі:
- сало м'яке, світлих відтінків - від свині, вирощеної на фермі з використанням домашніх кормів;
- шкурка теж м'яка й еластична, коричневого кольору (через те, що м'ясо обпалюють соломою);
- шматки зрізані зі спинної частини свині, це причина малої кількості та високої ціни сала.
Якщо ви бачите на ринку сало жовтуватого кольору з жорсткою шкіркою, і продукт при цьому не має аромату соломи, значить, скоріш за все, вам намагаються продати частини тушки кнура, до того ж, оброблені всупереч правильній технології.
Як зробити генеральське сало - рецепт
Після того як ви придбали гарний шматок сала, його можна приготувати вдома й отримати в результаті шикарну закуску. Розповідаємо покроково, як засолити сало генеральське - рецепт від українського шеф-кухаря Володимира Ярославського:
- сало - 1 кг;
- гірчиця - 60-70 гр;
- чорний мелений перець;
- запашний мелений перець;
- часник - 40-50 гр;
- лавровий лист - 5-6 шт;
- сіль;
- фольга;
- копчена паприка;
- соєвий соус.
Запам'ятовуйте, як готується генеральське сало за цим рецептом.
Зазвичай сало продають уже підсоленим. Тому шеф-кухар рекомендує вимочити його у воді з сіллю (25г солі на 1 л води) 4-6 годин. Потім дістаємо сало з води й обсушуємо його рушником. Натираємо сало міцною гірчицею, меленим перцем і тертим часником. Сюди ж мелену паприку та соєвий соус
Сало складаємо навпіл шкіркою назовні, а всередину укладаємо лавровий лист і даємо йому промаринуватися 4-6 годин. Загортаємо у фольгу і відправляємо в духовку, розігріту до 190 градусів на 40 хв. Розгортаємо фольгу і дивимося, чи підрум'янилася шкірка. Якщо вона ще недостатньо запечена, залишаємо сало рум'янитися ще на 10-12 хв за температури 200 градусів.
Дістаємо і можна їсти ще гарячим. З чорним хлібом і хроном смакує неймовірно!