Якщо є загроза , що будинок обрушиться, то краще його покинути завчасно \ фото REUTERS

Внаслідок того, що російські окупанти в Україні часто б'ють по житлових будинках гине багато мирного населення. Однак знання того, що робити при обваленні будівлі може врятувати життя людини.

Що робити якщо валиться будинок: якщо ви почули вибухи поблизу, або зрозуміли, що будівля втрачає стійкість, намагайтесь якомога швидше покинути її, взявши документи, гроші і предмети першої необхідності. Залишаючи приміщення, спускайтеся по сходах, а не на ліфті. 

Як порадили у МОЗ, якщо покинути будівлю немає можливості, тоді слід згадати як діяти при раптовому обваленні будівлі. Займіть найбезпечніше місце: отвори несучих внутрішніх стін, кути, утворені несучими внутрішніми стінами, під балками каркаса. При обваленні будинку, якщо можливо, сховайтеся під стіл – він захистить від падаючих предметів і уламків. Якщо з вами є діти, укрийте їх собою. Відкрийте двері з квартири, щоб забезпечити собі вихід в разі потреби. Тримайтеся подалі від вікон, електроприладів, негайно відключіть воду, електрику і газ. Якщо виникла пожежа, відразу ж спробуйте загасити її. Не виходьте на балкон. Не користуйтеся сірниками, тому що може бути небезпека витоку газу.

Відео дня

Щоб уникнути травм, при найменших ознаках обвалення слід сховатися в тих місцях, де ураження уламками найменш ймовірне. До таких місць в будівлі відносяться віконні та дверні прорізи, кути, утворені несучими стінами. Дітей при цьому необхідно притиснути обличчям до себе, захищаючи, таким чином, від можливих травм.

Також для порятунку життя слід знати як діяти в завалі. Є кілька правил як вести себе під завалом - перше з них спробуйте пристосуватися до обстановки і озирнутися, пошукати можливий вихід. Постарайтеся визначити своє місцезнаходження і дізнатися чи немає поруч інших людей: прислухайтеся, подайте голос. Пам'ятайте, що людина здатна витримати спрагу і особливо голод протягом тривалого часу, якщо не буде марно витрачати енергію.

Крім того, ось що слід робити перебуваючи під уламками будівлі - пошукайте в кишенях або поблизу предмети, які могли б допомогти подати світлові або звукові сигнали (наприклад, ліхтарик, дзеркальце, а також металеві предмети, якими можна постукати по трубі або стіні). Якщо єдиним шляхом виходу є вузький лаз - протисніться через нього. Для цього необхідно розслабити м'язи і рухатися, притиснувши лікті до тіла.

Травми при обваленні будівлі

Якщо людина довго перебуває під завалами і придавлена плитами або арматурою, настає травмування тканин через відсутність надходження крові. У місці травми починають накопичуватися токсичні продукти життєдіяльності організму людини. Якщо різко прибрати вантаж з травмованої ділянки, токсини швидко потраплять в кровоносну систему людини. А з таким великим потоком токсинів нирки не можуть впоратися, і вони відмовляються працювати, що призведе до летального результату. З цієї причини перед підняттям важких уламків з потерпілого кличуть медичних працівників для крапельниці і введення спецпрепаратів в кров.

Якщо після обвалення медики ще не прибули на місце надзвичайної ситуації і потерпілому потрібна термінова допомога, то в такому випадку необхідно накласти тугу пов'язку на всю придавлену частину тіла потерпілого. Після того, як людина буде витягнута з-під уламків, її потрібно негайно доставити в лікарню.