Спатифіллум / depositphotos.com

Спатифіллум в народі називають "жіноче щастя". Вважається, що ця квітуча рослина привертає в дім гармонію і робить жінку щасливою. Але, як і будь-яке щастя, ця квітка буває примхливою та іноді не хоче цвісти. У чому може бути причина і як змусити цвісти спатифіллум - читайте в матеріалі УНІАН. 

Раніше ми розповідали, чим полити квіти для пишного цвітіння.

Спатифіллум - одна з найбільш улюблених кімнатних квіток. Свою народну назву - "жіноче щастя" - вона отримала завдяки легенді. Напередодні свого весілля велика богиня Астарта вклала в цю квітку свою радість і жіноче щастя. А потім подарувала її земній дівчині. З тих пір і вважають, що коли цвіте спатифіллум, він приносить жінці щастя. 

Відео дня

Чому не цвіте спатифіллум - причини

Спатифіллум - тропічна рослина, яка зазвичай рясно цвіте з початку весни до середини осені. Вона досить витривала, але любить певні умови. Комфортна температура для неї - +22-23°З, якщо буде нижче +18°З - квітці не сподобається. Крім цього, спатифіллум не виносить протягів. 

Зазвичай існує кілька різних причин, чому спатифіллум не цвіте:

  • не підходить освітлення;
  • неправильний полив;
  • низька вологість повітря;
  • неправильна пересадка; 
  • грунт не підходить;
  • помилки в добриві.

Як змусити цвісти спатифіллум - догляд за жіночим щастям

1. Освітлення

Спатифіллум не терпить прямих сонячних променів - її потрібно ставити в тінь. Утримайтеся виставляти горщик на південне підвіконня, на північне теж не варто - може не вистачати освітлення. Найоптимальніший варіант - східна сторона. 

2. Полив 

Спатифіллуму потрібен достатній полив - вода повинна бути кімнатної температури і краще, якщо вона буде відстояна не менше 12 годин. Влітку, коли рослина цвіте, її поливають рясно, взимку води потрібно менше. Поливати спатифіллум потрібно, коли підсохне верхній шар грунту - стежте за тим, щоб не затопити рослину. 

3. Вологість

Рослина родом з вологого клімату, тому любить обприскування - двічі на тиждень. Можна протирати листочки вологою ганчірочкою. Або ж створити квітці мікроклімат: покласти в піднос гальку, налити води, а зверху поставити горщик.

4. Пересадка

Квітка розростається дуже активно, тому коли коріння починають переповнювати горщик, то її потрібно пересадити. Як пересадити спатифіллум? Тут є важливий момент: горщик слід брати розміром трохи більше коріння. Це особливість спатифіллума - вона буде цвісти тільки після того, як коріння заповнять новий простір.

5. Ґрунт

Спатифіллум любить грунт зі злегка кислою реакцією і хороший дренаж. Грунт потрібен пухкий та повітропроникний. Найкраще підійде така пропорція: 2 частини перегною, 1 частина торфу і 2 частини грунту з-під хвойних. Можна сюди ж додати жменю деревного вугілля - для знезараження коренів. 

6. Добриво

Причиною того, чому не цвіте спатифиллум, іноді може бути нестача поживних речовин. Удобрювати квітку можна цілий рік: в теплу пору року - щотижня, при настанні холодів - раз на місяць. Для цього підходять добрива з азотом і калієм.

Наприклад, можна використовувати монокалій фосфат: на літр води візьміть 1 грам монокалія фосфату, ретельно перемішайте рідину і полийте рослину по вологому грунту. Підживлення можна повторити через два тижні.

Можна використовувати комплексні підгодівлі з магазину. Тут також важливо знати міру і не перегодувати рослину, інакше коріння почне гнити.

І ще порада: рослину слід періодично оглядати, щоб не пропустити нападу шкідників - його можуть атакувати колонії попелиць, павутинного кліща і щитівок. 

Спатифиллум не цвіте - секрет від досвідчених квітникарів

Є ще один секрет, як змусити цвісти спатифіллум: потрібно прибрати старе листя з квітки, зрізавши його під корінь. Тоді нові сильні пагони розвинуться швидше і дадуть бутони. А під час цвітіння потрібно зрізати відцвілі, щоб нові скоріше розкрилися.

Вас також можуть зацікавити новини: