Як захистити город від слимаків - поради та методи / depositphotos.com

Кращим засобом боротьби зі слимаками буде профілактика. Створивши по периметру ділянки або городу "смугу перешкод", усунувши підвищену вологість і вогкість у приміщеннях, можна мінімізувати ризик появи шкідника. А як ефективно знищити наявних слимаків, читайте в матеріалі.

Як позбутися слимаків без хімії - рятуємо ділянку й грядки

Про присутність цього шкідника свідчать слизові сліди і поїдені листя салату й паростків численних сортів овочів.

Які методи працюють проти слимаків:

Відео дня
  • Загородження проти равликів - утримують молюсків на віддалі від їх улюблених рослин. Продаються в садівничих магазинах, їх ставлять навколо окремих кущів або цілих грядок. Проповзанню молюска перешкоджає загнутий край, таку огорожу можна спорудити самостійно з пластикових пляшок.
  • Мідна стрічка - наклеюється на огорожу навколо грядки (за її наявності) або навколо окремих рослин.
  • Сітка з мідним дротом - розтягується по кілочках навколо грядок.
  • Клей для вилову мишей - наноситься безперервною смужкою на огорожу навколо грядки.
  • Доріжки з кам'яного борошна, вапна, деревної золи або грубозернистого піску, дрібного щебеню, деревної кори, уламків ракушок.
  • Дріжджова приманка - 0,5 ч. л. дріжджів, 1 ч. л. цукру та 1 ч. л. борошна розмішати з водою в пластиковому стакані від сметани до однорідного стану і вкопати в грунт, краї повинні бути на рівні землі. Такі ж пастки відмінно діють зі звичайним пивом.

Натуральний безкоштовний засіб від слимаків - подрібнена яєчна або горіхова шкаралупа, розсипана навколо рослин. Молюски не можуть проповзти по такій поверхні.

Слимаки уникають листя помідора, майорану, материнки. Відлякує їх і часник, чебрець, шавлія.

Для приманки служать залишки салату, листя ревеню, картопляні очистки, щоб збирати равликів вранці. Під прокладеними дошками, шматками шиферу, залізними листами можна збирати слимаків днем. Щоб їх сповзло більше, можна змастити сторону, яка кладеться до землі, кислим молоком, кефіром тощо. Також можна розкласти на землі листя лопуха, слимаки заберуться на день і під них.

Зібраних слимаків можна кидати в компост для прискорення розкладання органічних відходів. Зрозуміло, що яма для компосту має бути ретельно огороджена та накрита, щоб слимаки не розповзлися й не повернулися на грядки.

Як ефективно знищити слимаків - спеціальні засоби

Виробники інсектицидів пропонують широкий спектр препаратів проти слимаків, нешкідливих для рослин і землі.

Одним з популярних засобів для захисту овочевих культур є метальдегід 5% гранульований. Норма витрати засобу становить 30-40 г на 10 кв. м. Кількість обробок - три. Застосовується шляхом розсіву гранул по поверхні грунту навколо рослин.

Також ефективно працює проти слимаків доріжка з суміші залізного купоросу з піском або сажі з дьогтем.

Як позбутися слимаків у будинку - народні методи

На папір висипають сіль, гірчичний порошок або розчинну каву. Папірці розкладають в місцях проповзання равликів, помітних по смужках слизу.

Сіль можна насипати й прямо уздовж плінтусів або навколо горщиків з домашніми квітами.

Проти слимаків в будинку добре працює нашатир. Їм просочують ватяні диски та розкладають їх в місцях, де була помічена слиз.

Як позбутися слимаків у погребі й теплиці

Слимаки можуть мешкати й розмножуватися в підвалах, льохах і теплицях. 

Ефективні методи боротьби:

  • полити місця скупчення оцтом або лимонною кислотою;
  • обприскати полки нашатирним спиртом з розрахунку 2 ч. л. на 1 л води;
  • насипати кам'яну сіль на смужки слизу і в місця з підвищеною вологістю;
  • використовувати сірчану шашку.

Перед застосуванням сірчаної шашки з льоху виносять всі харчові продукти, законсервовані теж. Шашку підпалюють на залізному аркуші. Льох закривають на три дні, після чого добре провітрюють. Не зайвим буде і побілити приміщення вапняним розчином - включно з підлогою, якщо вона не земляна. 

Як позбутися слимаків у теплиці - тут стануть у нагоді й народні методи, й обприскування спеціальними препаратами. Зокрема, обробки потребує й внутрішня поверхня теплиці. Після збору врожаю також застосовують димові сірчані шашки.

Щоб на зміну знищеним шкідникам не прийшли нові, навколо теплиці або льоху насипають доріжки з описаних вище матеріалів, які перешкоджають слимакам повзти. Також ретельно перевіряють нові партії врожаю, які заносяться на зберігання.

Раніше УНІАН розповідав, як засохлий хліб допоможе зібрати багатий урожай.

Вас також можуть зацікавити новини: